Младите хора в ученическа възраст са чувствителни по темата за зависимостите

11.08.2020 14:05

 Младите хора в ученическа възраст са чувствителни по темата за зависимостите

Това показва анкетно проучване в рамките на стартиралия в края на юни 2020 проект „Заложи на сигурно! – укрепване на личностния капацитет у младите хора, като превенция на хазартната зависимост и ресурс за пълноценен начин на живот“.

Проектът е с водеща организация читалище „ЛИК-1959“, Плевен и партньор Общоградско средношколско общежитие, а екипът на Превантивно – информационен център по зависимости – Плевен е пряко ангажиран в неговата реализация.Повече от 240 момичета и момчета на възраст 15-19 години от 61 населени места на Областите Плевен и Ловеч ще имат възможност да станат част от обучения, специални събития, креативно развиващи работилници, дискусии, младежки кампании, работа на терен в периода юли – октомври 2020г.

В проучването са участваха 44% момчета и 56% момичета на възраст 15-19 г., от различни населени места на Плевенска и Ловешка област, но продължили своето образование в Плевен.

Анкета започва с въпрос за собствената оценка на респондентите, резултатите от който показват, че едва 11% от анкетираните се смятат за „скучни“, в компания са „дистанцирани“ и „трудно рискуват“. Останалите 89% от участниците в проучването,определят себе си като„забавни, душата на компанията“ и са склонни на риск по принцип. Интерес представляват отговорите на въпроса „Рискът за вас е нещо…”

  • положително -51%,
  • отрицателно -3%
  • не може да определи -46%

Показателно е, че за 46% от респондентите нямат ясна дефиниция на думата „риск” и си противоречат с отговорите на по-горния въпрос дали биха рискували или не.

За измерване информираността на младите хора за „зависимостите“, проучването включи няколко въпроса:

 „Чували ли сте за зависимости?“ – тук само 2% от анкетираните споделят, че не са, което показва, че респондентите имат някаква представа по темата.

 

„Към кое от изброените човек може да стане зависим?“- респондентите имаха вариант да посочат всеки верен отговор:

  • 86% – към наркотици, алкохол,  цигари
  • 59% – към кафе/ шоколад;
  • 80% – към хазарт
  • 24% – към интернет, компютър/телефон и др. електронни устройства;

При следващ въпрос, 90% от анкетираните отбелязват, че познават хора със зависимости, което почти сеприпокрива с извода, че респондентите имат представа за зависимостта като поведенческа характеристика и могат да я идентифицират.

Въпрос, свързан с причините за пристрастяването дава възможност също да се посочи повече от един отговор и според младежите, те се подреждат така:

  • 80% лоша семейна среда
  • 76% личните проблеми
  • 73% влияние на компания /приятели
  • 49% от любопитство
  • 41% финансови проблеми
  • 31% наличие на свободно време
  • 32% липса на интереси

Отговорите на този въпрос насочват вниманието към малкия семеен кръг, средата, която оказва влияние, или е пряка предпоставка за отключване на зависимост.

Частта на анкетата, търсеща отговори на въпроси:Зависимостта влияе ли върху поведението на човек?” и Смятате ли, че зависимостите се преодоляват лесно?” имаше за цел да изведе моментна снимка за по-задълбочена информираност относно социалното измерение на явлението и преодоляване на щетите от него. Тук резултатите показват, че участниците имат сравнително малко познания, даващи им основание за избор на един отговор „да“ или „не“. 31% са колебливи в категоричното си мнение – „не мога да преценя”,  което е подсказва, че  е необходимо да се надгради знанието и разбирането на респондентите по темите за влиянието на зависимостта върху личността на човек и възможните стъпки за преодоляване, „измъкване“ от такава. Тези резултати потвърждават една от основните цели на проекта, а именно: повишаване на информираността, личностните и социални  умения на младите хора за устойчивост на негативни тендециии.

Въпрос, свързан с начина за преодоляване на финансови проблеми е доста показателен, че анкетираните млади хора проявяват, или поне декларират отговорно отношение: за  89,6% от тях,единственият източник на доходи е работата, останалите 10,4% се разпределят между избори като: „продажба на забранени стоки, участие в лотария или заеми“.

Въпрос Как бихте реагирали, ако разберете, че Ваш приятел има проблем с хазарт, наркотициили е в някакъв риск” даваше възможност за повече от 1 отговор, а изборът на младежите се разпределя така:

  • ще съобщя на родител, учител, някой сериозен човек – 58% отговарят с „ДА”, за 6% отговорът е „НЕ”, а 36 % не отговарят;
  • ще замълча, немеинтересува – 3 % отговарят с „ДА”, за 58 % отговорът е „НЕ”, а 39 % не отговарят;
  • ще опитам аз да поговоря с него и да го подкрепя- 72% отговарят с „ДА”, за 10 % отговорът е „НЕ”, а 18 % не отговарят;

Тук младите заявяват себе си като хора с чувство за отговорност, които биха се опитали сами да посъветват и подкрепят приятел, и макар да нямат достатъчно познания, имат чувствителност по темата. Този резултат, потвърждава адекватността на голяма част от дейностите на проекта, които подготвят младите хора как да помагат, мотивират и насочват за професионална помощ свои връстници в потенциален или вече доказан риск от зависимост.

Логичното финално питане в анкета:„Считате ли се за човек, готов да научи нещо ново?” и „ Смятате ли, че животът Ви зависи от Вас самия?“ имаше за цел да насочи към „коефициента на полезно действие“ от подобни на този, или други превантивни проекти и дейности. Т. е. има ли смисъл да се инвестира в социалните умения на младите, в техните знания за истинския живот, в изграждане на тяхното чувство за отговорност. 89,6% от респондентите категорично са избрали отговор „да“, който кореспондира с резултатите от отговори на въпрос : „Кое според Вас е важно, за да имате успех?” /повече от един отговор/:

  • да изглеждаш добре – 41%
  • да имаш пари – 20,5%
  • да си с високосамочувствие – 38%
  • да умееш да се справяшсам – 72%
  • да разчиташ на помощ -34%
  • да полагаш усилия-82%
  • да имаш късмет – 31%

Дали разпадането на тесните семейни и социални връзки, живеенето в дигитален и виртуален свят, социално – икономическите реалности, или просто рационалното и прагматичното у младите ги карат да поставят на най-високо място в скалата за успех умението да се справяш сам и усилията за това, може да се дискутира.

Катя цяло, това проучване, което няма претенции за представителност на извадката, показва, че младите хора в ученическа възраст са чувствителни по темата за зависимостите, имат някакви познания (с дефицит по конкретни казуси), но са с готовност за получаване на повече информация и  мотивация за преодоляване влиянието на негативни фактори върху тяхното поведение.

Този материал  е изготвен от читалище “ЛИК-1959” и Министерство на младежта и спорта не носи отговорност за използването на съдържащата се в него информация.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: