Град Левски празнува днес 183 години от рождението на Васил Левски и 75 години от обявяването на Левски за град

18.07.2020 16:18

Рожденият ден на Апостола на Свободата 18 юли е празник за град Левски.
„Личността на Апостола е светиня преживяла превратностите на времето, извисила се над политическите заблуди, над боричканията за власт и пари… .Светиня, която се издига като икона и в нея се кълне народа …Щастие е за нас, за всяко българско поколение ,че можем да ходим по стъпките на Левски и да измерваме във времето своя духовен и морален ръст, чрез примера на Апостола. Името и подвига на Васил Левски са живи и ще живеят в днешна и в утрешна България”- с тези думи водещият Боян Кирилов откри празника на град Левски днес. Тържествено бяха издигнати знамената на Република България и знамето на град Левски от председателя на Общински съвет Левски –Тома Терзиев и кмета на Община Левски – Любка Александрова. Прозвуча химнът на град Левски.
75 години жителите на град Левски градят своето бъдеще с неуморен труд, талант и обич, водени от убеждението си – да оставят нещо след себе си.
Кметът на Община Левски –Любка Александрова и председателят на Общински съвет – Левски –Тома Терзиев честитиха празника на жителите и гостите на град Левски. С благодарност и признателност обявиха и връчиха почетните символи на удостоените с почетното звание „Почетен гражданин на гр. Левски и населените места, съставни на общината” .
Председателят на Об С-Левски –Тома Терзиев обяви решенията на Общинския съвет с номера – № 99, № 100, № 101,№102 и № 103 с, които в празничния ден бяха удостоени петима със званието „Почетен гражданин на гр. Левски и населените места, съставни на общината” .
Любка Александрова: ”Гордея се с взетите решения от Общинския съвет за нашите почетни граждани …Това са исторически за град Левски моменти. Хората удостоени с това звание са дали много от себе си и завинаги остават в историята на нашия град, защото нашият град е станал част от тяхното сърце.”
„Почетен гражданин на гр. Левски и населените места, съставни на общината”
Богдан Йосифов Митев /посмъртно/ – общественик и Кмет на Община Левски със сериозен принос за изграждането и развитието на града и общината.
Кметът на община Левски изрази своята и на града дълбока благодарност към близките на Богдан Йосифов при връчване на почетните символи на неговия син, благодарност за всичко, което е направил в своя стойностен и смислен живот.
„Почетен гражданин на гр. Левски и населените места, съставни на общината”
Ганчо Спасов Александров от гр.Павликени – с доказан в годините принос с цялостната си дейност за издигане авторитета и културния облик на Община Левски .
Кметът на община Левски –Любка Александрова благодари на Ганчо Александров от сърце от името на своите съграждани за всеотдайността, за целия капацитет привнесен в общината. „С това искаме да покажем,че левчалии могат да благодарят на всеки, без значение къде е роден и как е минал през нашия град, когато е оставил в града ни добро и част от сърцето си.”
Ганчо Александров благодари на всички за подкрепата, за признанието и подари от своята уникална колекция скъп подарък от Георги Парцалев -порцеланова ваза на повече от 100г. за музея на великия ни съгражданин, заедно с огромната си библиотека.
„Почетен гражданин на гр. Левски и населените места, съставни на общината”
Миланка Илиева Митова – дългогодишен секретар и организатор на културни дейности в НЧ „Георги Парцалев-1901“ с активно участие в обществения живот и огромен принос за развитието на културния живот в нашия град.
Бурните аплодисменти са повече от показателни за обичта на хората в град Левски към Милена Митова, каза г-жа Александрова и изрази радостта си ,че това се усеща в такъв паметен ден – 75 –тия юбилеен рожден ден на град Левски и рождения ден на Апостола. „Обичаме ви и се радваме ,че получихте това звание, защото го заслужавате”, каза Любка Александрова.
Милена Митова с вълнение и благодарност към всички подкрепили кандидатурата и сподели, че живее и се радва на деца и внуци 50 години в град Левски. Винаги е работила с чувство за отговорност, да бъде полезна на хората и пожела: „Правете добро, обичайте се и се уважавайте и рано или късно признанието ще дойде …”
„Почетен гражданин на гр. Левски и населените места, съставни на общината”
Тодор Тодоров Александров – общественик и дългогодишен председател на АПК „Ленин“ – гр. Левски. С последователната си и компетентна работа допринася за утвърждаване на кооперацията като една от водещите в региона.
Любка Александрова: „ Господин Тодоров, за мен е изключителна чест да стоя до такъв сериозен управленец на град и община Левски в най-силните икономически години…Нашият район е земеделски и това е основния поминък на населението и г-н Тодор Тодоров управлява АПК в община, в която през 80 –те години селското стопанство е високо развито, високо технологично и в него са заети повече от 10 хил.души жители на общината.” С това признание към г-н Тодоров кметът на общината и пожела да върнем нашето селско стопанство към годините на успехи, в които селското стопанство хранеше общината като благодари за добрия пример.
Тодор Тодоров благодари и пожела Левски да се развива и да има водеща роля в областта.
„Почетен гражданин на гр. Левски и населените места, съставни на общината”
Люба Владимирова Костова – общественик и учител, награждавана за достойната си работа за обучение и възпитание на поколения наши съграждани.
Кметът на община Левски Любка Александрова направи дълбок поклон, в лицето на г-жа Костова, на учителството в община Левски.” Това е най-вълнуващата кандидатура за мен, защото учителите в община Левски са особена категория хора. Хора ,които възпитават в български дух, който е в основата на това да се чувстваме част от народа. Във ваше лице аз виждам всичките свои учители…” каза г-жа Александрова с благодарност към всички учители.
Цветя бяха поднесени на паметника на Васил Левски при спазване на противоепидемичните мерки.
Празникът ще продължи тази вечер от 20.00ч.на площада в град Левски с Тържествена заря –проверка.Висок гост на тържеството ще бъде Румен Радев –Президент на Р България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: