ГРАЖДАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДОВЕРИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ КЪМ ТЯХ

15.07.2020 17:04

Проблемът за възприемането на неправителствените организации като изразители на общественото мнение от гражданите е сходно с отношението на представителите на местните власти към гражданските сдружения и образования. Те също не познават картата на неправителствения сектор в тяхната община и смятат, че техните каузи са предимно благотворителни и/или изразяващи конкретни интереси на малки социални групи, които имат нужда от подкрепа. В представите на гражданите за ефективно работещи организации се установяват местните читалища, които те определят като автентични общностни центрове, в които всички граждани биха могли да намерят своето място, но единствено в сферата на културата, неформалното образование и оползотворяване на свободното време. Гражданите също както и местните власти не виждат гражданската роля на читалището, поради липса на такива традиции в дейностите им и поради това, че не познават различен читалищен опит извън опита на съответното читалище от тяхното населено място.

Познавате ли неправителствени организации във вашето населено място?

Мнението на гражданите към представителността на неправителствените организации на техните интереси и искания, резултатите беше изследвано чрез въпросът:
Смятате ли, че неправителствените организации могат да представляват вашите интереси?

След обсъждане на този въпрос във фокус-групите и от резултатите на дълбочинните интервюта се наложи изводът, че под „неправителствени организации” респондентите визират в общия случай местните читалища. В различните резултати относно доверието им в тях се отразява отношението им към съответното местно читалище. Това може да се обясни и с анализа на „картите на общността”, в които се отразява картината на неправителствения сектор, която е твърде по-различна от тази на големите градове. Ограниченият брой НПО, неясната им визия, липсата на информация за дейностите им и слабата им комуникация с гражданите са част от причините, в съзнанието на гражданите понятието „неправителствена организация” да се свързва по-скоро с местното читалище, отколкото с друг граждански сдружения или обединения.


Колебанието на гражданите в демократичния ред на обществото, изискващо чуваемост на гражданския „глас” е очаквано, поради следните причини: липса на информираност, гражданска компетентност, успешни практики на граждански действия на местните представители на неправителствения сектор.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Процедура BG05SFOP001-2-009 „Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики на законодателството”, в рамките на Проект „Гражданско участие и публичен контрол в процеса на вземане на решения“, № BG05SFOP001-2-009-0078. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Плевенски Обществен Фонд ЧИТАЛИЩА” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Оперативна програма „Добро управление”.

НАЙ-НОВИ: