Как да прехвърлите собствеността на бизнеса: какво трябва да знаете

25.06.2020 11:26

Продажбата е само един пример за прехвърляне на собствеността на бизнеса. Други примери включват продажба на част от бизнеса, продажба на бизнес активи, преразпределяне на интересите на собственост между множество собственици, пенсиониране на партньори или привличане на нов партньор. В повечето случаи трансферите на собственост имат правни и финансови измерения, които се различават в зависимост от вида на транзакцията и вида на бизнес структурата. Като цяло собствениците работят с адвокати и счетоводители, за да гарантират правилното изпълнение на всички стъпки по прехвърляне на фирма.

Начини за прехвърляне на фирма

Собствеността може да се прехвърли по няколко начина, в зависимост от това дали целият бизнес се продава, партньор / собственик / основен акционер напуска, или нов се присъединява към бизнеса.

Присъединяване на партньор

В документите на фирмата се описва как могат да бъдат приети нови партньори и колко ще трябва да платят новите партньори за техните интереси.

Продажба на бизнес

Има два основни методи за продажба на частен бизнес:

  • Парични средства или финансиране: Купувачът плаща пари за компанията или от лични ресурси, или чрез заем. Остатъкът се използва за определяне на разпределението на парите за всеки актив и дали печалбите са обикновен доход или печалба от капитал.
  • Продажба, финансирана от собственика: Това на практика е разсрочена продажба. Купувачът плаща за бизнеса във времето при условия, които са определени от продавача.

Как структурата на вашия бизнес влияе върху прехвърлянето на собствеността

В най-общи линии, паричните потоци, документите се подписват и данъците се плащат при прехвърляне на бизнеса. Видът на бизнеса и  структурата влияят върху всички тези дейности.

Едноличен търговец

По дефиниция едноличното предприятие има само един собственик. Следователно не можете да „продавате“ бизнеса, само неговите активи (а може би и пасивите му). В резултат на това купувачът може да използва активите във всеки нов тип бизнес структура. Трябва да се създаде договор за продажба, който да показва сумите, платени за всеки актив. Еднолично дружество с ограничена отговорност се третира същото като едноличен собственик.

Партньорства

В партньорство двама или повече съдружници имат конкретни интереси във фирмата, тоест процент собственост, който е очертан в оперативно споразумение. За да направят място за нов партньор, настоящите партньори трябва да се откажат от част от своите интереси. От друга страна, настоящият партньор може да се оттегли и да разпредели собствеността си към други партньори. Във всеки случай споразумението ще трябва да бъде променено. Може да бъде в сила и споразумение за покупко-продажба, което урежда промяната на собствеността. Годишните доходи и загуби се разпределят в деня на прехвърлянето на собствеността, като се използват установени методи, като метод за временно закриване или метод за просрочване.

Дружество с ограничена отговорност

Всеки собственик на подобно дружество се нарича член, а всеки член притежава процентно участие в дружеството. Споразумението определя всяка разпоредба за покупко-продажба, която урежда трансферите на собственост. То може също така да определи кой може да стане член и как трябва да бъде одобрен трансфера на собственост.

Какъвто и да е бизнеса, за да спазите закона за прехвърляне на фирма, трябва да сте добре подготвени. За целта, намерете подходящ адвокат или кантора, специализирана в работата по прехвърляне на фирми, бизнеси и собственост, както и добър счетоводител. Можете да се опрете на препоръките на ваши колеги, които вече са минали по този път. Никога не се доверявайте на хора, които нямата опит в това.

Опитният адвокат и счетоводител знаят какви са процедурите и няма опасност от прекрачване на закона или пропускане на някой от важните срокове и документи. Разпоредбите често се променят и е добре да сте наясно какво е актуално в момента и кое може да се разглежда като подводен камък за законното и лесно прехвърляне. Само опитните професионалисти могат да ви преведат през този лабиринт без проблем и губене на ценно време.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: