Как да използвате правилно прибори за хранене?

11.05.2020 10:49

Мнозина не са наясно с правилата за правилното използване на повечето прибори за хранене. Ако не искате да правите грешки и да се злепоставяте пред останлите на масата, си струва да разберете колкото е възможно повече за правилния начин на използване на вилици, ножове и лъжици.

Начин на подреждане на масата

Когато седим на масата в ресторант, по време на парти или семейни събирания, често ни е трудно да разпознаем всички видове прибори за хранене. Помнете основния принцип, който гласи, че първо използваме приборите, разположени в най-външния край на чунията. Редът за подреждане на прибори за хранене трябва да се извършва в съответствие с реда на сервираните ястия. Десертните прибори се поставят над чинията и се използват последни със сервирането на десерта. Логично е колкото по-луксозни сервизи за хранене се подреждат на масата, толкова луксозни ще са и приборите, които ще се използват.

Как правилно да използвате приборите за хранене?

Използването на нож и вилица не създава никакви проблеми за повечето хора, но вероятно само малцина от нас знаят, че има три различни начина на хранене с помощта на прибори за хранене.

Първият начин е да държите вилицата в лявата си ръка, като гърбът й е насочен нагоре. След като отрежем парче месо, обръщаме вилицата и поставяме картофи и зеленчуци с помощта на ножавърху вилицата.

Според втория метод, като държим вилицата в лявата ръка с гърба, насочен нагоре, можем да отрежем парче месо с нож и след това да обърнем вилицата с гърба надолу и да консумираме храната. Следващата стъпка е да оставите ножа и да вземете вилицата в дясната си ръка. Храна като зеленчуци и картофи се ядат, като ги набождате с вилицата.

Третият начин се счита за най-елегантен. Това е когато отрязвате парче месо, дръжте вилицата с гърба, насочен нагоре, а когато го повдигнете, вилицата се обръща отново. Препоръчва се да се яде хранатапоследователно – първо месото, после отделните части на гарнитурата.

Важното е, че когато ядете ястия с нож и вилица, не забравяйте, че ножът трябва да се използва само за рязане на месо и като помощ при вдигането на малки парченца храна, когато е невъзможно да се направи единствено с вилицата. Според правилата на културното хранене, е забранено използването на нож за разделяне на по-малки порции, например на картоф. Можете да го разделите само с вилица. Правилото се отнася и за ядене на кнедли, палачинки, омлети и банички. Не използвайте ножа за рязане на зеленчуци, кюфтета и пълнено зеле. Цяла риба се консумира със специална рибена вилица и нож.

Как правилно да държите лъжицата?

Докато ядете супа, струва си да запомните, че трябва да пълните лъжицата с около 2/3 от нейния капацитет. Докато ядете, поставете само върха на лъжица в устата или до две трети от дължината на купата.

Няколко прости правила, които ни помагат да поддържаме добрия етикет на масата:

  • Не оставяйте мръсни прибори за хранене на масата. Винаги ги поставяйте в чинията.
  • Кръстосайте вилицата и ножа, когато ги поставите на чинията по време на почивката за хранене: нож с острието му, обърнато към лявата страна, и вилица с гръб, насочен надолу, а зъбите насочени нагоре.
  • Прибори за ястия, супи и десерти трябва да се поставят върху чиния, разположена под основната чиния. Не забравяйте да не оставяте чаена лъжичка в кафена чаша или чаша за сладолед.
  • Когато поставяте храна в чиния, използвайте предназначена за тази цел лъжица или вилица. Като държите приборите за хранене, избягвайте да жестикулирате и размахвате ръце.
  • Ако някой от приборите падне на пода, помолете да ви дадат нов.

Това е една малка, но важна част от правилата за използване на приборите, подредени около чинията ви. Ако се притеснявате и не сте сигурни за някой от приборите, изчакайте, за да видите другите как ще го използват.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: