Топлофикация Плевен: Няма да има повишение на цената на топлинната енергия

23.04.2020 14:29

Инж. Василев, миналата седмица стана ясно, че сте поискали увеличение на цената на топлинната енергия. Ден по-късно изпратихте до всички медии опровержение.Бихте ли ни казали какво се случи и каква беше причината да се разрази тази широка обществена дискусия?
Както вече нееднократно заявихме, според нашето законодателство, ние, като топлофикационно дружество, сме длъжни да подадем предложението си за нови цени на парното и топлата вода в срок до 31.03.2020г.Цената, която сме заложили, беше пресметната въз основа на действащата към м. март цена на природния газ от 44,04лв/мвтч.
Впоследствие след подаване на заявлението от наша страна Регулаторът одобри новите по-ниски цени на топлинната енергия, влизащи в сила от 1.04.20г.. Поради този факт считаме, че от началото на м. юли цената на топлинната енергия ще бъде съизмерима с действащата през април, която е в размер на 71,68 лв/мвтч.
Значи да разбираме, че разминаването идва от това, че в медиите бяха оповестени заявленията Ви, които са направени на база тогава действащата цена? След 1 април обаче, те стават „невалидни“, ако можем така да кажем, заради окончателното решение на КЕВР.
Да, точно така. Към датата на подаване на заявленията в КЕВР, новата цена на природния газ не беше определена. Tя не беше все още обявена и за да спазим закона, подадохме заявленията с действащата цена на газа през месец март. Ако бяхме изпуснали срока, щяхме да изпаднем в нарушение и от Регулатора щяха да ни наложат административно наказание . В цялата ситуация няма нередности и нищо, с което да се застрашава бюджетът на домакинствата, избрали да са наши клиенти. Все пак КЕВР за пореден път показа, че си върши работата и взе отношение по въпроса. Председателят на Регулатора се появи публично за да разсее съмненията, които бяха погрешно разпространени сред обществото. Той лично обяви, че увеличение на топлинната енергия няма да има.
Нашият основен принцип е да се стараем да предлагаме висококачествени услуги на достъпни цени.
Каква организация създадохте за осигуряването на безопасността на служителите и абонатите Ви при настоящото извънредно положение в страната?
С оглед на въведеното извънредно положение в страната предприехме всички необходими действия за изпълнение на заповедите на институциите за ограничаване на събирането на много хора на едно място. За това и призовахме клиентите, които са на визуален отчет да преминат на самоотчет и да подават месечните си показания по телефон или друг посочен начин.
Вътре в Предприятието също ограничихме струпването на служителите. Тези, които имат възможност работят от вкъщи. Останалите преминаха на смени. Осигурили сме достатъчно предпазни средства.
Благодаря на всички наши служители, които изпълняват своите ежедневни задължения, независимо от ситуацията. Дежурните ни екипи са в готовност да се отзоват на всеки сигнал за възникнал проблем Експертите ни отговарят на всички въпроси на клиентите ни по телефон или имейл. Правим необходимото потребителите ни да не усетят трудностите, пред които сме изправени. За нас е важно те са бъдат спокойни, доволни и любезно обслужени.
Проявяват ли хората разбиране към промените, които направихте в работата?
Хората проявяват разбиране и се адаптираха към промените през тези почти два месеца. Благодарни сме им за това, че се отнасят отговорно към ситуацията и че са стриктни. Тяхното разбиране и съдействие ни помагат да продължаваме да работим. Всички осъзнават, че мерките се предприемат, за да се запази здравето и живота на всички нас.
Правителството е категорично, че България е давана за пример за начина, по който действа в момента. Каква е Вашата оценка?
Не съм експерт в тази област и не мога да давам оценки. Но моето лично мнение е, че се реагира много адекватно и бързо. Бяха взети необходимите мерки, за да бъде сведено до минимум разпространението на вируса. Бяха въведени строги ограничения, но смятам, че те дават резултат. Като гледам какви са цифрите на заболелите и починали в другите страни и нашите, ние успяваме да овладеем положението.
Надявам се да се справим и с тази криза. Да излезем от нея с възможно най-малко човешки жертви и икономически загуби. Това зависи от всеки от действията и дисциплината на всеки един от нас. За това отправям апел към всички да изпълняват препоръките на Щаба и останалите институции. Тяхната цел не е да ограничат свободата на гражданите, а да запазят живота и здравето им. Нека бъдем отговорни и дисциплинирани, за да е възможно скоро отново да продължим да правим обичайните неща от ежедневието ни.
Ние също се присъединяваме към апела Ви! Останете си вкъщи! Благодаря Ви, инж. Василев! Желаем Ви здраве и късмет!
#тагове:

НАЙ-НОВИ: