Децата – обща грижа на местната общност

25.03.2020 15:17

Проектът „Гражданско участие и публичен контрол в процеса на вземане на решения“, № BG05SFOP001-2-009-0078 навлезе в нов, по-широко обхватен периметър на територията на община Левски. Информационната кампания, която е дна от основните проектни дейности, стартира с ангажирането на читалищните доброволци и представители на образователните институции и организации. След акцията за разпространение на информационни материали се проведе „Граждански диалог” за популяризиране на информация, свързана с решението на местния „лидерски екип” в изграждането на обществен механизъм, който с участието н агражданите и местната власт да решават проблемите на децата. С помощта на експертите, участниците се обединиха около основното послание:

„Участието е един от водещите принципи на Конвенцията за правата на детето. В този документ се посочва, че децата (всички хора на възраст под осемнадесет години) имат правото гласът им да бъде чут, когато възрастните взимат решения, които ги засягат, а на техните възгледи да се придава значение, съответстващо на възрастта и зрелостта на детето. Те имат правото да се изразяват свободно и да получават и споделят информация. Конвенцията признава потенциала на децата да влияят на взимането на решения, които се отнасят за тях и да споделят възгледите си, а следователно и да участват като граждани и активни страни в промяна.”

Публичното събитие постигна поставените си цели. Участниците се съгласиха по отношение на бъдещите им „стъпки” за израждане на обществена форма за участие на гражданите в процеса на вземане на решения на местно равнище и придобиха  повече увереност и самочувствие.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Процедура BG05SFOP001-2-009 „Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики на законодателството”, в рамките на Проект „Гражданско участие и публичен контрол в процеса на вземане на решения“, № BG05SFOP001-2-009-0078. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Плевенски Обществен Фонд ЧИТАЛИЩА” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Оперативна програма „Добро управление”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: