За по-добро управление на местно равнище с участието на гражданите

18.03.2020 13:10

 

Информационната кампания в община Белене включи нова за местната общност форма на обществен дебат – „Граждански диалог”. Дейността е част от проекта „Гражданско участие и публичен контрол в процеса на вземане на решения“, № BG05SFOP001-2-009-0078. В нея взеха участие освен експерти, участвали в изграждането на механизми за участие на гражданите в процеса на вземане на решения, така и представители на местния културен сектор. Беше представена идеята на лидерския екип за изграждане на местна форма за иницииране на културни събития и решаване на проблеми, сврзани с развитието на културата в общината. В събитието активно се включиха членовете на местното читалище, както и секретарите на читалищата от малките населени места. Като основни и единствени културни организации, те не само носят отговорността за съхраняване на културните традиции, но и за осигуряване на достъп до култура на всички граждани. В протокола от проведения „Граждански диалог” беше записано:

„Участието в културния живот на общността и в неговото управление е фундаментално човешко право, признато в редица международни споразумения за правата на човека. Всеобщата декларация за правата на човека, предвижда правото на участие в управлението, но и правото на участие в културния живот на общността. Участието е основен принцип на правата на човека и е условие за ефективно демократично гражданство за всички хора.”

В края на събитието Сдружение „Плевенски Обществен Фонд – ЧИТАЛИЩА”, водеща организация в изпълнението на проекта, връчи благодарствено писмо на Настоятелството на беленското читалище, в лицето на неговия председател. То беше връчено за усилията на читалищната общност в ефективното изпълнение  на проектните дейности.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Процедура BG05SFOP001-2-009 „Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики на законодателството”, в рамките на Проект „Гражданско участие и публичен контрол в процеса на вземане на решения“, № BG05SFOP001-2-009-0078. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Плевенски Обществен Фонд ЧИТАЛИЩА” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Оперативна програма „Добро управление”.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: