Разяснителна кампания за превенция на АЧС ще се проведе в област Плевен

25.02.2020 12:16

Разяснителна информационна кампания за превенция на заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/ през 2020 г. ще се проведе в област Плевен. Това бе обявено на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от зам.-областния управител Татяна Божинова. Целта на кампанията е да се запознаят кметовете на общини, кметски наместници и дори стопаните с малко на брой прасета какви са новите изисквания в Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

За област Плевен от страна на ОДБХ вече има изготвен график като кампанията ще се проведе от 4 до 17 март във всяка една община.

Към днешна дата, информира още д-р Иван Йорданов, директор на ОДБХ – Плевен, няма нови регистрирани огнища на африканска чума по домашни или диви прасета.  Епизоотичната обстановка по отношение на това заболяване е спокойна. Д-р Йорданов коментира и въведените мерки заради птичия грип като сред тях са забрана за отглеждане на домашни птици на открито, провеждането на изложби и пазари на птици, засилен надзор на дивите птици и т.н.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: