С апаратура от последно поколение работят вече специалистите във Ветеринарна клиника „ИДА-ВЕТ”

13.02.2020 18:05

Апаратура от последно поколение пристигна във Ветеринарна клиника „ИДА-ВЕТ” – Плевен. Специалистите вече работят с модерен фиброгастроскоп. Кувьоз и ултразвук за почистване на зъбен камък са другите ценни придобивки от инвестицията, възлизаща на 70 000 лв. До месец ще пристигне и ехокардиограф. Така „ИДА-ВЕТ” – Плевен затвърждава мястото си на най-модерната и обезпечена откъм специалисти и апаратура ветеринарна клиника в Северна България.


Досега най-близкото място с фиброгастроскоп беше столицата. Апаратът е изключително полезен при четириноги пациенти, които са погълнали чуждо тяло, за да се избегне оперативна интервенция. Д-р Георги Асенов обясни, че задължително пациентите, които се гледат с него, трябва да са упоени, за да стоят неподвижно. Апаратът е абсолютно идентичен на този, с който се изследват хората. Може да се вкарва през устата или директно ректално, има сонди с различни диаметри за различен тип изследвания. „Често при животните има повръщания без някаква видима клиника. Тогава се използва сондата, чрез която виждаме в стомаха дали има язва, оглежда се дванадесетопръстника за проблеми. С нея се вижда, ако има и чуждо тяло.

Най-често за това ще го използваме, за да се избегнат операции”, обяснява д-р Асенов. След като животното се упои, се преценява дали може чуждото тяло да се извади. Апаратът има приспособление, с което се разширява самия хранопровод. При предизвикване на повръщане по-лек предмет ще излезе, но левчето е тежко и си стои в коремчето, обяснява лекарят. Сега то ще се вади без операция. Разбира се, ако размерът на предмета е по-голям, няма да може да се процедира така и ще се наложи оперативна намеса. Най-често кучетата гълтат стотинки, топчета, стикита, които не е проблем да се извадят с помощта на фиброгастроскопа, а възстановяването им след това е много бързо. Докато при оперативната намеса има 5-6 дни антибиотично лечение, гладни диети, зарастване.


Фиброгастроскопът има и сонди за артероскопии, с които се гледа дали ставите на животното имат артритни изменения.


Другата ценна придобивка е кувьозът, който има различни функции и ще се използва при много от спешните случаи в клиниката. „Когато има затруднено раждане, преносена бременност при кучета и котки, се стига до оперативна намеса, в която ние отваряме коремната стена и изваждаме бебета. Ако стопаните искат, се отстранява матката. Тъй като майката е в упойка, изпада в хипотермия. Тогава ги поставяме в този кувьоз с оптимална температура, кислород и влажност за по-бързо възстановяване”, обяснява д-р Даниела Асенова. Отделно при заболяване на дихателната система този кувьоз може да се използва за инхалации, при които се вкарва физиологичен разтвор, който отпушва бронхите, служи за отхрачване и т. н.


След всеки пациент уредът има функция дезинфекция за предпазване от пренасяне на заболявания.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: