С празник в Гулянци отбелязаха ромската Нова година

15.01.2020 14:25

На 14.01.2020г. в Конферентната зала на Община Гулянци  се отбеляза с празник ромската нова година, организиран от  Община Гулянци и партньори СУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци и Сдружение с нестопанска цел „Виа Хуманика” – Плевен.  Събитието е част от инициативите за преодоляване на негативните стереотипи, включени в дейностите по проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в община Гулянци – шанс, толерантност и успех” –BG05M9OP001-2.018-0003-C01.

В празничния концерт участваха индивидуални изпълнители и танцова формация при училището, които създадоха много настроение на публиката с традиционни ромски песни и български народни хора. Ученици разказаха историята на образователното дело в Гулянци, увлекателни ромски легенди и запознаха присъстващите с традициите, свързани с Васильовден, които се спазват във всяко ромско семейство. Празникът събра над сто човека – участници и публика.

Поздравления към присъстващите отправиха Емилия Петрушева – директор на СУ „Хр. Смирненски“и Анита Хинова  – председател на СНЦ „Виа Хуманика” поздравиха присъстващите и подчертаха значението на инициативата, с която се налага модел на толерантност и доказва, че традициите, бита и културата на различните етноси в България са неразривно свързани. От ЦМЕДТ„Амалипе“ беше получен и прочетен поздравителен адрес.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: