Дарителска инициатива стартира Фондация „Остров Белене“

08.01.2020 11:05

Дарителска инициатива стартира Фондация „Остров Белене“. От там се обръщат с молба за помощ и подкрепа, относно събиране на средства за покупка на техника.

От Фондацията припомнят, че повече от четири години работят по проект за създаване на Мемориално място и мемориален път в памет на хилядите невинни жертви от лагера “Белене”, в това число и за невинно страдалите през време на насилствената смяна на имената по времето на т.нар “Възродителен процес”.

За българската история лагерът “Белене” остава най-големият, най-секретният и най-дълго просъществувалият лагер за политически и идеологически противници на БКП през периода на тоталитарното управление. Проектът предвижда частично възстановяване на умишлено заличените следи от първия период на лагера от неговото създаване до 1953 год., поради острата реакция на западните демократични държави за грубото погазване на човешките права и нечовешките условия, в които без съд и присъда, хиляди невинни граждани на България са били принуждавани да живеят. След извършени задълбочени проучвания на многобройни достоверни източници, разкази, спомени и рисунки на оцелели бивши лагерници, екип от архитекти, в сътрудничество с историци и журналисти, разработи идеен проект за възстановяване на разрушените дървени бараки, карцери, охранителни вишки, оградни съоръжения и др. Лагерът „Белене“ е единственото място в България, където са запазени част от сградите от втория период на неговото съществуване от 1953-та до 1989-та година, а територията е изцяло съхранена. Това позволява историята да бъде възстановена, а мястото превърнато в място за почит към невинните жертви и място, което да разказва на бъдещите поколения за зверствата на комунистическия режим, за да не се допуснат отново грешките от близкото минало.

Останките от него се намират на остров “Персин” край града и до тях се стига по 13.5 километров силно амортизиран и труднопроходим път, който от фондацията поддържат здрав, чист, окосен и проходим през последните години.

През всичките тези години членовете на организацията работят с помощта на индивидуални дарения, както и с техни лични средства, техника и транспорт.

„Всяка година посрещаме и придружаваме напълно безплатно стотици семейства и групи от България и от различни краища на света, желаещи да се запознаят с историята, да видят останките от лагера и едновременно с това да посетят и територията на природния парк през който преминаваме. Провеждаме ежегодно кръгли маси, конференции, летни училища, съорганизатори сме на годишното национално поклонение и с времето броят на посетителите расте постоянно. Допреди 4 – 5 години броят на посетителите през цялата година беше около стотина души, основно от България. Днес те са няколко хиляди, като имаме заявки за посещения както от България, така и от Европа, САЩ, Турция, Израел и други краища на света“, казват от Фондация „Остров Белене“.

Идейният проект за мемориално място на остров “Персин” и мобилната изложба бяха представени в НС на Република България, в Европейския парламент, пред част от българската общност в Чикаго, както и в повече от 20 населени места в страната и чужбина.

През 2018 г. организацията беше номинирана за приза “Доброволческа инициатива на годината” на церемония в Президентството на РБ, а през месец декември 2019 г. получихме специален приз в категория “Постоянство и памет” организирана от БХК.

Сега от Фондацията се нуждаят от помощ, за да продължи своята работа, част от която е свързана с поддръжката на 13 км от пътя, водещ към останките от лагера, както и почистването и поддръжката на над 130 дка от неговата територия. Необходими са моторна тракторна косачка, палцова косачка и прикачен инвентар, с чиято помощ ще може регулярно да се поддържа пътя и територията на лагера проходими и изчистени. С нея ще започне да се разчиства и изследва територията на женския лагер, както и лагера за младежи “хулигани”, които се намират в близост до мъжкия. Нужна е за придвижването на ръчната техника, горива, материали както и за извозване, почистване и изкърпване на участъци от пътя и т.н. Приблизителната стойност за тази техника е 8 000 лева.

„Надяваме се на Вашата подкрепа, за да осигурим условия за безпроблемното посещение на лагера Белене и територията на целия Остров. Убедени сме в правотата на нашата кауза и вярваме, че подобни места на памет по света трябва да бъдат съхранявани за идните поколения, историята да бъде разказвана обективно, за да не се допускат в бъдеще подобни черни, срамни и тежки беззаконни времена“, казват от фондацията.

Повече за Фондацията и връзка с нея ТУК.

Дарителска сметка
Фондация Остров Белене
Банка ДСК – Белене – България
IBAN – BG05STSA93000023396982

#тагове:

НАЙ-НОВИ: