Алпинистът Атанас Скатов за покоряването на върхове и посланията му да опазим природата

15.12.2019 13:25

Алпинистът Атанас Скатов посети Плевен в началото на седмицата и направи две срещи – с ученици в ПГМЕТ и в читалище „Христо Ботев”. И двете преминаха при голям интерес, в препълнени зали.

Ето какво каза пред „Плевен за Плевен” алпинистът, за когото планината не е само хоби или спорт, но и кауза.

От колко години сте в планината?

Вече стават 8 години, откакто съм по планините и спортувам.

Планината ли избра Вас или Вие нея?

Това е като в любовта – трябва взаимност и двамата да го искат.

Какво е усещането да сте на хиляди метри височина?

Ти не отиваш за два часа. Тази година съм изкарал 6 месеца – 180 дни съм бил на експедиции на над 8000 метра. По-голямата част я прекарваш в базов лагер на около 5000 м, тази година имаше лагери и на 5600 м., 4700 м. Там се климатизираш и тогава поемаш към самото изкачване на над 8000 метра. Чувствата са много силни, защото постоянно трябва да внимаваш, гледаш къде стъпваш всяка секунда, защото там загиват хора. Тези експедиции не са за развлечение.

Какво Ви мотивира да поемете към тези експедиции, да преминете през различните етапи на подготовката и да рискувате и живота си дори?

Мотивира ме едно изследване – вече 8 години съм на един различен режим на хранене – само на растителна основа. Аз не консумирам животинска храна, защото така се пази околната среда. През последните 30-40 години човечеството изчерпва ресурси и унищожава природата. Над 80% от дивите животни са вече унищожени, 75% от рибата и водните животни в Световния океан също, насекомите са намалели с близо 75%, драстично намалява и броят на пчелите. Това всичко идва от затоплянето на климата. Настоящата 2019 г. е например най-топлата, откакто съществуват измерванията на температурата. При покачването на температурата се разтопяват ледниците, оттам се вдига нивото на Световния океан и се вдига влажността на въздуха. Вследствие на това започват и различните катаклизми. Затоплянето се дължи на различни причини като една от тях е метанът, който се отделя при отглеждането на животните. Животновъдството изключително много замърсява околната среда. Освен метанът, който се отделя в атмосферата и разрушава озоновия слой, фекалните води тровят почвите. От друга страна 80% от обработваемите площи ги използваме за отглеждане на храна за животните, а след това се храним с тези животни. След Втората световна война бързо се увеличава и броят на населението – на всеки 25 години се удвояваме. След 20-30 години няма да има площи, те са ограничени. За мен е важно да се знае, че човек, когато се храни с месо, замърсява околната среда и покачва температурата на нашата планета.

Това е вашето послание?

Това е моята визия – човек трябва да се замисли по тези проблеми. Не е казано, че трябва да ставаш вегетарианец, но ако искаш да пазиш природата – намали консумацията на животинска храна. Това е една от мерките. Ако искаш да опазиш природата – премини на диета, която е с повече растителни продукти.

Какво е да погледнеш света от над 8000 метра височина?

Усещането е, че светът е много жалък. Хората все искат някакви материални облаги, а не разбират, че сме временно тук, а за последните 50 години човечеството е изчерпало природни ресурси, колкото за 5000 г. преди нас. Защото всеки иска да е богат, да пътува, лесно да си изкарва парите и изобщо не му пука, че това замърсява околната среда и след две поколения няма да има природа, няма да има гори, води и чист въздух.

Следващият връх?

Няма да е само един. През 2015 г. започнах своя проект за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата. Изкачих 10 от тях и ми остават четири. Постоянно се подготвям, не спирам да тренирам.

Повече за експедициите на Атанас Скатов и как може да го подкрепите ТУК.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: