Кулинари от ПГРТО – Плевен участваха в престижен национален конкурс
В дните 25 – 27 септември 2019 г. в Гранд хотел Варна, к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ на тема „Балканска гурме /етно/ кухня“ сили премериха готвачи от България и от Балканите. За втора поредна година се проведе националният конкурс „Най-добър готвач на БХРА за 2019 г.“, който е наследник на 10-те успешни издания преди 11 години на конкурса „Готвач на годината“, също организиран от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Тази година за първи път във Варна се проведе паралелно и балканско състезание за най-добър отбор готвачи на Балканския алианс на хотелските асоциации.
Трите дни преминаха с много емоции за всички участници, с много ентусиазъм от прохождащите в бранша ученици и техните преподаватели, с презентация на професионално оборудване, дегустация на храна и вина, тежка работа за журито, поради много високото ниво на участниците и всичко това водено умело от Ути Бъчваров. В състезанията участваха 60 индивидуални участници и 10 отбора. 26-членното жури бе съставено от доказани професионалисти и световни имена в кулинарията.
Съпътстващо след конкурса на БХРА се проведе и състезанието: НАЙ-ДОБЪР ГОТВАЧ НА БАХА” /Балкански алианс на хотелиерските асоциации/ на тема: БАЛКАНСКА ГУРМЕ / ЕТНО / КУХНЯ.
В националния конкурс взеха участие трима възпитаници на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен, водени от техния учител в кулинарното изкуство Татяна Михайлова.
В надпреварата за титлата „Най – добър млад готвач на БХРА за 2019 година“ се включиха Иван Илиев от 12 в клас и Радослав Камарашки от 11 в клас, професия „Готвач“. Иван заслужено зае 4-то място със своята авторска рецепта на втория кръг „Черната кутия“ – приготвяне на основно ястие от пилешко филе, моцарела, сушен домат и спанак. Радослав също се представи успешно, като приготви ястия, характерни за плевенската регионална кухня, презентирани като гурме порции с аромат на сезонни зеленчуци, плодове, тученица и индрише.
Успешно се представи в категория „Най-добър млад сладкар на БХРА за 2019 година“ Николай Димитров, ученик също от 12 в клас на ПГРТО-Плевен, който приготви Веган бонбони с мус от козе сирене и аромат на горски плодове. Николай е сред отличените десет най-добри млади сладкари на БХРА за 2019 година и зае 9-то място със своя перфектно приготвен вкусен здравословен десерт.
Екипът на ПГРТО – Плевен им благодари за достойното представяне и им пожелава много успехи в следващите състезания.
Снимки: ПГРТО – Плевен
НАЙ-НОВИ:
- Известни плевенчани гостуваха в ДГ “Снежанка” в кампанията „Походът на книгите” - снимки
- Работилница за великденска украса в град Левски - снимки
- Плевeнски съдии с нови мачове в Първа и Втора лига
- Лазарки от Долни Дъбник и Крушовица поздравиха общинската администрация - снимки
- Лазарки от ДГ „Иглика“ наричаха за здраве и берекет в Община Плевен - снимки
- Лазарки от 4 детски градини и ясла изпълниха с радост и топлина община Кнежа - снимки
- Лазарки пяха, играха и благославяха за здраве и берекет стопаните на Община Левски - снимки
- Малки лазарки от ДГ „Теменуга“ огласиха с песни, танци и благословии Второ РУ
- Росица Денчева се класира убедително за полуфиналите на турнир за жени в Анталия
- Плевен е домакин на тренировъчен семинар по карате с международно участие