Кулинари от ПГРТО – Плевен участваха в престижен национален конкурс

02.10.2019 16:38

В дните 25 – 27 септември 2019 г. в Гранд хотел Варна, к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ на тема „Балканска гурме /етно/ кухня“ сили премериха готвачи от България и от Балканите. За втора поредна година се проведе националният конкурс „Най-добър готвач на БХРА за 2019 г.“, който е наследник на 10-те успешни издания преди 11 години на конкурса „Готвач на годината“, също организиран от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Тази година за първи път във Варна се проведе паралелно и балканско състезание за най-добър отбор готвачи на Балканския алианс на хотелските асоциации.

Трите дни преминаха с много емоции за всички участници, с много ентусиазъм от прохождащите в бранша ученици и техните преподаватели, с презентация на професионално оборудване, дегустация на храна и вина, тежка работа за журито, поради много високото ниво на участниците и всичко това водено умело от Ути Бъчваров. В състезанията участваха 60 индивидуални участници и 10 отбора. 26-членното жури бе съставено от доказани професионалисти и световни имена в кулинарията.

Съпътстващо след конкурса на БХРА се проведе и състезанието: НАЙ-ДОБЪР ГОТВАЧ НА БАХА” /Балкански алианс на хотелиерските асоциации/ на тема: БАЛКАНСКА ГУРМЕ / ЕТНО / КУХНЯ.

В националния конкурс взеха участие трима възпитаници на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен, водени от техния учител в кулинарното изкуство Татяна Михайлова.

В надпреварата за титлата „Най – добър млад готвач на БХРА за 2019 година“ се включиха Иван Илиев от 12 в клас и Радослав Камарашки от 11 в клас,  професия „Готвач“. Иван заслужено зае 4-то място със своята авторска рецепта на втория кръг „Черната кутия“ – приготвяне на основно ястие от пилешко филе, моцарела, сушен домат и спанак. Радослав също се представи успешно, като приготви ястия, характерни за плевенската регионална кухня, презентирани като гурме порции с аромат на сезонни зеленчуци, плодове, тученица и индрише.

Успешно се представи в категория „Най-добър млад сладкар на БХРА за 2019 година“ Николай Димитров, ученик също от 12 в клас на ПГРТО-Плевен, който приготви Веган бонбони с мус от козе сирене и аромат на горски плодове. Николай е сред отличените десет най-добри млади сладкари на БХРА за 2019 година и зае  9-то място със своя перфектно приготвен вкусен здравословен десерт.

Екипът на ПГРТО – Плевен им благодари за достойното представяне и им пожелава много успехи в следващите състезания.

Снимки: ПГРТО – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: