По-нисък добив на грозде, но по-качествена реколта се очаква тази година в Плевенско

04.09.2019 14:20

Около 30-40% по-нисък добив на грозде се очаква тази година в Северна България и по-специално за Плевенска област. Това коментира днес пред журналисти директорът на Института по лозарство и винарство – Плевен проф. д-р Иван Пачев. Ще припомним, че пред най-старата изба в България, собственост на Института, бе дадено началото на гроздоберната кампания в Плевен.

По думите на проф. Пачев ниският добив ще бъде компенсиран с по-доброто качество на гроздето. В последните седмици през деня времето е горещо, а през нощта е хладно, което благоприятства зреенето на гроздовете с балансирано производство на аминокиселини и захари в тях, което пък оказва влияние върху производството на качествено вино. Изкупната цена на кг грозде за вино вероятно ще е от 70-80 ст. до 1,10 лв., прогнозира проф. Пачев. Ако няма търсене, цената може да падне и до 60 ст. за килограм.

Най-ценните експонати в избата на ИЛВ – Плевен са от 1892 г. Гордост за Плевенския край е виното от плевенска гъмза. Този сорт се поддържа в лозята на плевенския институт, има и известни масиви около Видин.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: