Община Гулянци с информация за ремонта на три пътни отсечки от четвъртокласната пътна мрежа

31.08.2019 11:16

Във връзка с въпроси на граждани относно ремонта на трите пътни отсечки от четвъртокласната пътна мрежа в община Гулянци, от Общината разясниха мотивите и причините за изпълнението на точно тези обекти. На първо място това са последните пътни отсечки от четвъртокласната общинска мрежа, останали неасфалтирани. Другите пътища от този клас са ремонтирани в предходни години. Т.е. това са единствените отсечки, с които Община Гулянци имаше право да кандидатства за европейско финансиране в този планов период. Ако кметът на общината и общинска администрация не бяха изготвили и спечелили този проект, средствата за нови пътища щяха да отидат в друга община, защото те се дават с точно конкретна цел, няма начин пари отпуснати за пътища да бъдат изразходвани за други цели и дейности.

На второ място от Община Гулянци подчертаха значението на тези три пътя. Въпреки, че не са използвани ефективно от години заради състоянието си, те имат значение за общината. Пътят Милковица – Шияково, осигурява пряка връзка между населените места и към главния път за Плевен. Още по-важно е, че общата дължина на този път е 3 294 метра, а две трети от него попада в регулацията на населените места. С ремонтирането му ще бъдат изцяло обновени две главни улици – ул. „Раковски” в с. Милковица с дължина 1400 метра и ул. „В. Левски” в с. Шияково с дължина 930 метра. Проектът включва асфалтиране, отводняване, нови бордюри и тротоари.

Пътят от индустриалната зона на гр. Гулянци, през с. Крета, до разклона на пътя за Плевен също е общински и се изпълнява по този проект. Тази отсечка също преминава през населеното място и ремонтирането ѝ ще облагороди с. Крета. Освен това пътят е единствена алтернатива на моста над река Вит в Гулянци, така че той ще служи ефективно за обходен маршрут при нужда.
Пътят от с. Брест до разклона при с. Крета от една страна съкращава разстоянието до областния център за жителите на селата Брест и Гиген, от друга страна ще облекчи значително трафика на тежки камиони на кръстовището на автоспирката в Гулянци.

В заключение, всеки проект на Община Гулянци се обмисля, проучва и съгласува предварително, за да има ефект и полза от изпълнението му. Възможностите, които дават европейските програми не са малко, но и не са безкрайни. За кандидатстването и реализирането на всеки обект има рамки, условия и правила. Отделно процесът изготвяне – подаване – класиране – одобрение на един инфраструктурен проект касае дълъг период от време. В конкретния случай с проекта за ремонт на тези пътища е кандидатствано преди три години.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: