779 са диспансеризираните с астма деца в Плевенско от началото на годината

01.08.2019 13:32

1442-ма са диспансеризираните с Хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/ пациенти над 18 г. в област Плевен от началото на годината. 1815 пък са тези с астма, съобщи днес на пресконференция директорът на РЗОК – Плевен доц.д-р Пенка Стефанова.

779 са диспансеризираните с астма деца в Плевенска област от началото на годината, каза още тя. Доц. д-р Стефанова подчерта, че това са пациенти, които са диагностицирани със съответните заболявания и се наблюдават от пулмолог или алерголог, лекар – вътрешни болести и педиатър за децата. Годишно се полагат три прегледа за пациенти с астма, които включват и съответните задължителни изследвания. Пациентите с ХОББ и астма имат право на реимбурсирани напълно или частично лекарства, включени в позитивния лекарствен списък. От това си право от началото на годината в област Плевен са се възползвали около 4000 души с астма и близо 3800 с ХОББ.

Доц.д-р Стефанова подчерта, че нашата област е на първо място в страната по осигуреност с лекари-специалисти и с общопрактикуващи лекари на глава от населението.

Данните за страдащите от тези две социално значими заболявания в областта бяха изнесени на брифинг в Общината по повод организирания Ден на отворените врати на Националната пациентска кампания „Белодробно здраве във всички политики“, който ще се проведе и в Плевен. Инициативата е на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ /АББА/ в партньорство с българското дружество за белодробни болести /БДББ/ и Българското дружество по алергология /БДА/. Участие в срещата с медиите взеха още Диана Хаджиангелова, председател на АББА, зам.-кметът на Община Плевен Милен Яков и доц. д-р Явор Иванов, началник на Клиниката по пневмология и фтизиатрия на УМБАЛ „Георги Странски“ – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: