Между 10 и 11% от възрастното население в област Плевен страда от астма

01.08.2019 12:35

Честотата на астмата не намалява, за съжаление дори, тя се увеличава, особено в детска възраст. Това коментира днес на пресконференция доц. д-р Явор Иванов, началник на Клиниката по пневмология и фтизиатрия на УМБАЛ „Георги Странски“ – Плевен. Поводът за брифинга е организираният Ден на отворените врати на Националната пациентска кампания „Белодробно здраве във всички политики“, който ще се проведе и в Плевен. Инициативата е на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ /АББА/ в партньорство с българското дружество за белодробни болести /БДББ/ и Българското дружество по алергология /БДА/. Участие в срещата с медиите взеха още Диана Хаджиангелова, председател на АББА, зам.-кметът на Община Плевен Милен Яков и доц. Пенка Стефанова, директор на РЗОК-Плевен.

В национален мащаб, посочи доц.д-р Иванов, около 9% от възрастното население страда от астма. В Плевенска област едно от последните проучвания е показало, че 10-11 % от възрастното население е с астма. Причините за астмата са много, коментира доц. д-р Иванов. Тя е доста сложен феномен, който се влия от особеностите на околната среда, чистотата на въздуха, тютюнопушенето, има и генетични предпоставки за нея, приема на антибиотици особено при децата, отглеждането им в стерилна среда и т.н.

Това лято, отбеляза като нещо необичайно началникът на Клиниката по пневмология и фтизиатрия на УМБАЛ „Георги Странски“, има завишен прием на пациенти за лечение с астма. Този факт се дължи на по-влажното лято, честите валежи, промените в атмосферното налягане – фактори, които влияят на страдащите от астма. Не по-малко важна е и чистотата на въздуха в градовете, което пък изисква от страна на общинските управи да провеждат по-често миене на улиците, мерки за ограничаване на автомобилния трафик и т.н.

Като любопитен факт доц. д-р Явор Иванов посочи предразположеността на децата, родени със секцио към астма, спрямо тези, родени по естествен път. Затова той призова бъдещите майки да избират естественото раждане пред Цезаровото сечение.

В последните години има голям напредък в лечението на астма, отбеляза доц. д-р Иванов. Най-голям е ефектът на инхалаторни кортикостероиди, които помагат на страдащите от това заболяване да го контролират и по-рядко да се стига до болнично лечение. Най-новото е т.нар. биологичното лечение.

Началникът на Клиниката по пневмология и фтизиатрия на УМБАЛ „Георги Странски“ увери, че с каквото се лекуват пациентите с астма в европейските държави, това се прилага и в България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: