Д-р Антонио Петков, „ИДА – ВЕТ“ – Плевен: Кастрацията е най-добрият вариант за домашния любимец

06.07.2019 17:56

Когато си вземаме домашен любимец – особено, ако възнамеряваме да му оставим свободен достъп да излиза навън, най-добрият вариант е той да бъде кастриран оперативно. Това сподели специалистът във Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“ – Плевен д-р Антонио Петков. Той отбеляза, че друг начин е прилагането на химическата кастрация с медикаменти под формата на хормони, които, обаче, са доста вредни. Малко хора са запознати с това – те просто търсят някакъв вариант, независимо дали имат куче или котка, но е необходимо да знаят, че той освен вреден е и с временен ефект, каза д-р Петков. По думите му, въпреки че в съвременната ветеринарна медицина се прилагат пречистени хормони, при които страничните ефекти са сведени до минимум, често се получават тумори по млечните жлези и гнойни възпаления на матката при женските индивиди.

Д-р Антонио Петков отбеляза, че най-вредни за животните са евтините медикаменти под формата на таблетки и често в практиката му се налага да спасява домашни любимци, чийто стопани са избягвали разгонването на своите питомци, давайки им именно от тях. „Наскоро в клиниката стопани доведоха мъжка котка, на която е бил даван такъв медикамент. Установихме, че тя е в много тежко състояние – със сърдечна недостатъчност и с отток на белия дроб. За съжаление, много често не можем да се справим с такива случаи и животните умират, защото стопаните им не са били информирани за вредата от медикаментите, които им дават“, коментира ветеринарният лекар.

Д-р Петков бе категоричен, че кастрацията е най-добрият и безвреден вариант за четириногите, а това е и тенденцията, която се следва в повечето страни. Колкото до възрастта на животното, на която е най-удачно то да бъде кастрирано, специалистът сподели, че при женските животни е хубаво да се изчака да станат поне на шест месеца. „Конкретно при мъжките котки, обаче, е препоръчително да се изчака повече време, за да се доразвият гениталиите, тъй като една ранна кастрация може да доведе до проблеми след време – особено, ако не се е доразвил членът. Там уретрата е доста тънка и с храненето само с гранули се образуват кристали и стават запушвания“, обясни той.

Ветеринарят посочи, че кастрацията е рутинна операция и стопаните няма от какво да се притесняват. „Особено при мъжките индивиди интервенцията е доста по-проста – при кучетата, например, се прави разрез максимум до 2-3 см, откъдето се отстраняват и двата тестиса. Операцията е минимално инвазивна и възстановяването е бързо. При женските е малко по-сложно, защото трябва да бъдат отстранени и яйчниците, и матката, но възстановителният период също е кратък и още на следващия ден повечето животни се завръщат към нормалния си ритъм на живот“, сподели д-р Петков. По думите му, животните могат да бъдат прибрани в домовете на стопаните си само броени часове след операцията, тъй като не се очакват усложнения. Той подчерта, че и при мъжките, и при женските индивиди хормоналното равновесие настъпва едва след два-три месеца, като има случаи след кастрация женско животно да направи т.нар. фалшива бременност, а при мъжките още известно време след операцията може да се наблюдава маркирането.

„Разбира се, кастрацията е избор на стопанина и не е задължителна. Ние не стимулираме нашите клиенти непременно да прибегнат до нея – особено, ако по време на разгонване животните не създават проблеми. Хубаво е всеки собственик да реши, претегляйки плюсовете и минусите, още повече, че в България няма закон, който да урегулира задължителната кастрация“, обобщи д-р Антонио Петков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: