Депутатът Стефан Бурджев попита здравния министър какво ще се предприеме за справяне с комарите по Дунав

21.06.2019 13:33

Какви мерки са взети и какво ще се предприеме за справяне с огромния проблем с комарите най-вече в общините по поречието на река Дунав бе въпросът, който зададе днес депутатът от БСП Стефан Бурджев към здравния министър Кирил Ананиев.

„През последните седмици заради обилните валежи са налични огромни количества маси комари. Особено голям е проблемът в общините по поречието на река Дунав, което налага извънредни мерки за справяне с него. Необходимо е кардинално решение включително и с помощта на изпълнителната власт“, подчерта в изказването си от трибуната на Народното събрание Стефан Бурджев.

Превантивните мерки за справяне с комарите по поречието на реките Дунав, Марица и другите големи реки и водни басейни в страната е ангажимент на общините по места и затова те трябва да имат планирани предварително средства в бюджетите си, подчерта в отговора си министър Ананиев. „Ежегодно Министерството на здравеопазването чрез регионалните здравни инспекции разпорежда с предписание дейности по навременно организиране и провеждане на ефективни дезинсекционни обработки на територията на страната. От началото на 2019 година са издадени 403 предписания на кметове на общини, на районни администрации и на други обекти с обществено предназначение за навременно организиране и провеждане на комплексно мероприятие. Към 30 май са извършени 803 проверки на физически и юридически лица като са съставени 2 акта за административни нарушения на кметове на общини за неизпълнение на предписаните мерки. До края на епидемичния сезон са планирани още 679 проверки. Регионалните здравни инспекции ще продължат да оказват необходимата помощ при определяне на рисковите места за обработка, подбора на най-ефективните препарати, начините и сроковете за обработка на площите и да контролират качеството на осъществените мероприятие. МЗ чрез РЗИ осъществява ежедневен надзор на регистрираните остри заразни заболявания в страната, в т.ч. и на трансмисивните инфекции, и в рамките на своите правомощия ще продължи с дейностите за постигане на съвременен и интегриран подход за опазване на общественото здраве”, каза още министър Кирил Ананиев.

Депутатът Стефан Бурджев коментира след отговора на министъра, че не е доволен от чутото. Въпросът ми е породен от многобройните сигнали до мен чрез социалните мрежи и в лични разговори с жители на общините Долна Митрополия, Никопол, Белене, подчерта народният представител. Той добави, че в една от общините в област Плевен – Гулянци е трябвало да се третира по 4 пъти на година, но през миналите години заради липса на средства това се е оказало невъзможно. „Затова трябва ангажимент и от страна на държавата. Нашето мнение е, че унищожение на комарите трябва да се осъществи чрез повсеместно пръскане на засегнатите площи с професионални средства и техника по поречието на река Дунав. А крайбрежието на Дунав е изключителна държавна собственост”, подчерта депутатът Бурджев. „През изминалите години, добави той, Министерството на финансите не отпусна целева субсидия за борба против комарите. Проблемът на община Гулянци и на останалите дунавски общини е изключително сериозен и трябва да се търси помощ и от централната власт“. Според депутата трябва да се търси общо решаване на проблема по поречието на река Дунав заедно с румънската държава.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: