Община Гулянци търси съдействие от държавата за справяне с комарите

04.06.2019 15:08


Кметът на община Гулянци Лъчезар Яков изпрати сигнално писмо до министър-председателя на РБ Бойко Борисов, до Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите, Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС и до Областния управител на Плевен, с което търси подкрепа от държавните органи за прилагане на спешни мерки за борба с комарите. За това информират от Пресцентъра на Община Гулянци.
„Проблемът на нашата община, както и на всички Дунавски общини е изключително сериозен, което налага потребността от търсене на подкрепа от централната власт, за да се гарантира ефективността от мерките за борба с комарите. Необходимо е кардинално решение, което не е във възможностите и правомощията на местната власт.
Ние сме на мнение, че унищожаването на комарите трябва да се осъществи, чрез повсеместно пръскане на засегнатите площи по цялото поречие на р. Дунав с професионални средства и техника за масовото им унищожение, както и синхронизирани действия с румънска страна, което е по възможностите на централната власт.” – гласи писмото.
През последните години общините са принудени да се справят сами с проблема с комарите. Целеви средства за тази дейност не са отпускани и на практика борбата е неефективна. В дъждовните и топли дни на пролетта популацията по поречието на реките достига застрашителна численост и е рискова за хора и животни.
„С оглед реалната заплаха от разпространението на вируси и широката група хора изложени на риск се обръщаме към Вас за предприемате на навременни действия за борба срещу комарите.”, завършва писмото.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: