НАП – Плевен ще е без обедна почивка до края на данъчната кампания

29.01.2019 14:12

В офис на НАП – Плевен до края на данъчната кампания на 30 април ще се работи с т.нар. плаващо работно време, тоест без обедна почивка. Като в дните, в които изтичат срокове офисите ще работят до тогава, докато има клиенти в салона за обслужване. Въпреки това насърчаваме своите клиенти да не чакат последните срокове и да ползват е-услугите. Това коментира днес на пресконференция по повод данъчната кампания на НАП за деклариране на доходите на гражданите и приходите на фирмите за 2018 г. директорът на плевенския офис на Агенцията Цветомила Потурлиева.

Тя посочи, че до момента в офис Плевен подадените декларации по чл.92 от ЗКПО са 452, а по чл.50 от ЗДДФЛ – 1119, от които 669 по електронен път /с КЕП или ПИК/. Цветомила Потурлиева подчерта, че физическите лица и тази година ще могат да проверяват дали за тях има подадени данни от фирми и самоосигуряващи се лица за изплатени доходи, различни от работна заплата в справките по чл.73 от ЗДДФЛ. Услугата е достъпна с ПИК или КЕП – https://inetdec.nra.bg.  За притежателите на банкови карти плащането на задълженията без такси чрез портала за електронни услуги на НАП  https://inetdec.nra.bg или чрез инсталираните ПОС терминали в офиса.

Извършени са някои промени във формулярите на данъчните и осигурителните декларации, във връзка с промените в законодателството, но няма съществени изменения. В годишната данъчна декларация за облагане на доходите /по чл.50 от ЗДДФЛ/ са променени само Приложения № 2, № 3 и № 10, добави директорът на плевенския офис на НАП.

Крайният срок за подаването на годишните декларации за облагане на доходите е 30 април. Срокът за ползване на отстъпката от данъка за довнасяне за тази година остава 31.01.2019, а от догодина се удължава до 31.03.

Условията за ползване на 5% отстъпка от данъка за довнасяне, но не повече от 500 лв., са: годишната данъчна декларация да е подадена по електронен път до 31.01.2019 г., лицето да няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларациятаи данъкът за довнасяне да е внесен до 31.01.2019 г.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: