Деца, учители и родители заедно в ДГ „Първи юни“ – Плевен (галерия)

14.12.2018 14:05

Детска градина „Първи юни“ – Плевен кандидатства със свой проект по Национална програма „Заедно за всяко дете – 2018 г.“ на Министерството на образованието и науката. Проектът се нарича „Заедно“ и той беше одобрен за реализация в модула „Добри практики за взаимодействие на образователните институции с родителите“. Проектът е подкрепен от УНИЦЕФ – България и Педагогически Колеж – Плевен. и Регионалното управление на образованието в Плевен.
Проектните дейности в детската градина включват разнообразни инициативи, обединени в три направления:

1. Образователни дейности за родители, които се осъществяват в рамките на „Работилница за родители“. „Работилниците“ са образователен проект на УНИЦЕФ България. Водещи са психолози, обучени да работят с родители на малки деца, за да ги подкрепят в техния стремеж да са ползотворни и успешни в родителството. Родителите се учат да разбират особеностите в психиката на малките деца и да насочват въздействията си по правилен начин. Чрез групова работа, дискусии и интерактивни упражнения работилницата помага на младите хора да са по-спокойни и самоуверени в общуването с децата си.

В Програмата са включени дванадесет теми.
На 7-ми ноември Работилницата за родители започна своята работа. До момента са проведени две сесии и са обсъдени следните теми: „Родителите на 21 век“, „Четирите стълба на родителството“, „Целите на родителите и психологическите потребности на децата“ и „Нашите деца и как да ги обичаме“. Между темите има логическа връзка и целта е да се обхване периодът на предучилищното детство, да се обясняват особеностите в развитието на психиката на малките, да се подкрепят родителите, за да придобиват повече увереност в действията си спрямо децата. Атмосферата е предразполагаща към споделяне на опит и така в обсъжданията хората се обогатяват взаимно. но и чрез професионалното напътствие на психолозите опитват да са по-осъзнати в общуването с децата.

В работата на „Работилниците“ до момента са участвали представители на подкрепящите институции: Маруся Додова, старши експерт по предучилищно образование в Регионалното управление на образованието, студенти от ВТУ – Педагогически колеж гр. Плевен, представители на Детска школа Монтесори и около 40 семейства.

2. Творчески дейности и занимания с изкуство, организирани от самите родители в рамките на „Творческо ателие“. Това са дейности, в които творчеството има приобщаваща и вдъхновяваща роля.
Първата творческа работилница беше на 5-ти декември. Възможността за приятно творческо сътрудничество събра в салона на детската градина деца и родители, учители и студенти от Педагогическия колеж. Коледната творческа работилница се организира от детската градина в сътрудничество с Ралица Гетева, художник, член на родителската общност. Идеята беше да има взаимно вдъхновение, отправяйки коледни послания, изписани върху картички, които всяко семейство изработваше в ателието. Децата избираха материалите и темите, композираха образи и идеи, а родителите ги следваха. Заедно измисляха пожелание и подреждаха готовите картички върху символични коледни елхи. „Надяваме се да успеем да съберем положителната сила на тези детски предколедни вълнения и да отправим тази енергия там, където е нужна. Студентите бяха с нас, за да подкрепят децата в техните творчески търсения. Децата имаха нужда от подкрепа, за да изпълнят замисленото. Студентите имаха нужда да придобиват повече увереност в общуването с малките и да ги опознават“, сподели директорът на детската градина Александра Иванчева.

3. Двигателни дейности сред природата. В предварителни разговори с родителите бе обсъдена възможността децата да учат за сезоните в природата като отидат на поход. Първият поход бе на 13-ти октомври, за да бъде отбелязан Световният ден на ходенето. Участваха около 40 човека. „Сами се изненадахме: Колко интересно може да бъде учене по този начин, когато към детското възприятие се насочват кадри от самата природна действителност, когато всяко обяснение е спонтанно и когато цялото преживяване е нережисирано. А и колко обогатяващо и с нова динамика може да бъде общуването в нашата стандартна партньорска група, в която всички ние – учители, деца, родители имаме традиционни и донякъде скучни стереотипи“, каза още Александра Иванчева.
Идеята на участието ни в този проект е да внесем малко нетрадиционност и живост в не винаги лесното взаимоотношение в триадата: учител – дете – родител, допълни директорът на ДГ „Първи юни“ – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: