Плевен празнува 141 години свобода! /фотогалерия/

10.12.2018 11:51

Днес Плевен чества 141 години от Освобождението си.

Празничният ден започна с тържествен ритуал на площад”Възраждане” по повод 10 декември – Ден на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение. Сред гостите бе и руският посланик у нас Н.Пр. Анатолий Макаров. На тържествения ритуал присъстваха депутати, областният управител Мирослав Петров, общински съветници.

„Деца, помнете този ден! Вие сте бъдещето на Плевен и на България. За да го има Плевен, за да я има България, нека да помним и тачим подвига на хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за нашето освобождение. Нека Бог да пази всички ни! Честит празник!”, казва в приветствието си кметът Георг Спартански.

Слово произнесе и посланик Макаров. Той подчерта, че краят на Руско-турската война доведе не само до установяване на суверенна българска държава, но даде тласък и на другите балкански народи да отхвърлят османската зависимост.

След поднасянето на венци и цветя пред параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” от 12.00 часа започна празничен концерт на Плевенска филхармония и Общински хор „Гена Димитрова“ в ДКТ „Иван Радоев“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: