Street Salseros – Плевен празнува: 10 години – доверие, отдаденост и много любов

16.11.2018 13:25

Тази събота (17.11) салса клуб “Street Salseros” – Плевен, ще отбележи своя 10-и рожден ден. Празненството ще се проведе в STIX – bar & billiards (Panorama Mall Pleven) от 22:00 ч., а гости на събитието ще бъдат школи от цяла България. За доброто настроение и разнообразната музика ще се погрижат четирима известни диджеи.

Част от огромното семейство на Street Salseros – Плевен

Преди 10 години град Плевен за първи път е връхлетян от една нова социална вълна – салса културата. Тя включва в себе си не просто латино ритми, а изграждането на една общност, едно семейство. Семената на тази култура посява Емил Казаков (Бимбо), основателят на школата Street Salseros – Плевен. Роден на 11 август 1972 г. в гр. Плевен, той от малък е запален по музиката и спорта – обича да свири на китара и да играе баскетбол. Салсата го грабва в края на 2006г., когато в „Шоуто на Слави“ тече форматът „Танцувай с мен 2“. Няколко месеца след като неуспешно опитва да се самообучава от Интернет, той започва да пътува всеки уикенд до София, където взема частни уроци.

От лятото на 2007г. Бимбо не пропуска нито един салса-ивент, проведен на територията на България, като посещава часовете на редица доказани международни преподаватели между които Леон Рос, Хуан Матос, Адолфо, Орвил Смол, Алекс Лима и др. А през декември 2008 г. вече преподава.

От 2 години негов танцов партньор е Светла Манолова (29г.), също родом от гр.Плевен, за която музиката също играе важна роля в живота ѝ. Светла от малка обича народните танци, а също така и да пее.
Любовта към музиката и към латино танците ги среща преди повече от 6 години като инструктор и ученик, а днес те заедно продължават да разпалват ритмичния огън в душите на хората и да увеличават салса семейството все повече и повече. Макар трудно да успяват да съчетаят личния живот с танците, те все пак са единодушни, че това им носи удовлетворение.

Вие също бихте могли да станете част от това многобройно семейство. Школата открива нови групи обикновено през месеците Март и Септември, но ако се чувствате уверени в себе си и не искате да чакате, всеки е “добре дошъл” по всяко време. Нужни са ви само удобни обувки и добро настроение.

А ето и какво ни споделиха на по кафе Бимбо и Светла за танците, уроците и разбира се, предстоящия рожден ден.

Вече 2 години Бимбо и Светла не спират да вдъхновяват и да разпалват любовта към латино ритмите у плевенчани

– Как всъщност решихте да преподавате?

Бимбо: Аз се запалих 2007г. Първоначално танцувах с едно момиче. Но тя реши да замине да работи в София и аз нямах друга алтернатива. Тогава видях в bgsalsa.info един колега, Драго Балински, който има школа по спортни танци и беше написал, че ще има някакви уроци по кубинска салса. По това време вече ходех на уроци при Мони (Street Salseros Sofia). Звъннах на Драго, предложих му да направим нещо заедно с Мони, да покажем салсата и да я въведем в града. И всъщност така се случи.
Във „Военен клуб“ ДНА беше презентацията, имаше плакати, флаери, дойдоха около 150 човека. Мони дойде със 7-8 човека и показаха различните видове танци. Така започнахме двамата с Драго към неговия клуб, но след няколко седмици се разделихме. И така „се роди” Street Salseros – Плевен, което е всъщност клон на софийския клуб.

– А Светла как се появи като партньор?

Светла: Аз съм присъствала на 1-2 партита преди да започна да танцувам. В началото, докато бях студентка нямах много възможност, бях ограничена във времето. Но едно лято тръгнахме с един приятел, който е певец. Той, обаче не продължи, тъй като замина да пее, но аз останах. И така, до сега.
Бимбо: Тук трябва да споменем, че първите 8 години партньор ми беше Кристина Кънева. А Светла е инструктор вече 2 години.

-Какво е важно за вас като инструктори?

Бимбо: Най-важното е да им помогнем на хората да намерят музиката в себе си, ритъма, да усетят тялото си, да се научат и да се забавляват. Има и ред други неща, но те са по-назад. Това ни е най-главната цел – не финанси, не слава, не показност.

– Какво успяхте да постигнете за този период от време? Как виждате развитието на клуба?

Бимбо: Смятам, че това другите трябва да го кажат. Аз го виждам по моя си начин, а то реално, може да е друго. За мен е „Златната среда“, така да го кажа. Не сме супер танцьори, то си личи по името (Street Salseros), но не сме и само да парадираме, че танцуваме. Средно ниво е най-доброто, което смятам, че може да съществува.

Светла: Да, има танцьори, които се занимават само с това нещо от сутрин до вечер.

Бимбо: Нашата цел е да се забавляваме, да си правим партита, екскурзии, не сме състезатели. Но от друга страна и не е само това – трябва да има някакво ниво на танцуване, да сме в музиката, да не се блъскаме по дансинга и да мислим, че сме супер.

Светла: Такива са и отзивите от останалите.

Бимбо: Да, всъщност най-големият комплимент е, например, след фестивал някой да ти пише :“Мъжете са ти супер, водят супер!“ Щом е харесало на дамите от другите градове, значи е добре. Същото е и за дамите – че се водят много добре.

-Лозунгът, ако мога така да го нарека, който използвате за предстоящото събитие е „10 години – доверие, отдаденост и много любов“. Смятате ли, че школата е по-скоро едно семейство, отколкото обикновено място за забавление и танци?

Светла: Да, ние неведнъж сме го казвали, че така го приемаме – като едно цяло.

Бимбо: Даже навремето, през първите години навсякъде ни казваха, че сме секта някаква. Тогава сме били и по-малко и навсякъде сме били заедно. 20-30 човека влизат някъде и голям смях. После като разбраха, че сме клуб по танци и викаха: „А онези от сектата идват пак“.

Светла: Особено имахме едно парти, всички в бяло, доста сектантско изглеждаше.

– Да, по-скоро и това е целта на салсата, нали така?

Бимбо: Да, аз ще се върна малко назад. Ние затова и се разделихме с Драго. Той е треньор по спортни танци. Неговата идея беше, че всичко ще започне и ще приключи в залата. Пък аз вече за 1 година, преди да стане това нещо (със школата), бях видял какво е салсата. Защото то не е само самият танц и музиката, а това е един социален живот. Бях по екскурзии с Памбос, с Мони, по различни партита. И моята идея беше тези неща да се правят. Човекът беше семеен и го разбирам. Макар, че и аз сега съм, но го съчетавам някак. Но неговото виждане като спортен танцьор и треньор беше само самият танц. Учим нещо в залата, после излизаме и всичко приключва.
Докато при нас след танците хапка, пийка, смях, проблеми, кой каквито има – точно като едно семейство. Естествено, има и разочарования от някои, но няма как да се харесаме на всички.

Светла: Не това ни е стремежът.

Бимбо: Но най-хубавото е, че в залата, няма значение харесваме ли някой или не, правим нещата, а с кой сме навън – това е личен избор. Повечето сме не познати, а приятели!

Усмивките и доброто настроение са задължителни

-А сега към събитието. Може ли да ми разкажете малко повече, да разкриете някоя друга тайна?

Бимбо: Доста гости ще има. До преди 5 години нямаше толкова събития, но нашият рожден ден беше доста голямо събитие. Не че сега не е, но хората вече започнаха да излизат навън. И тази събота има фестивал в Румъния, във Варна има важни уроци. В София също има рожден ден на колегата Вангел, мисля че и той 10 години. Но пак ще има доста хора. Но школата, която идва за 10-ти път е „Terra Mambo“ Пловдив.

– Ще се включат ли в шоуто?

Бимбо: Те точно, не, за съжаление, тъй като едното момче го няма. Ние също няма да имаме участие. На първата година също нямахме.

-Явно се превръща в нещо като традиция.

Бимбо: Не като традиция, просто така се получи, но ние пък никога не сме били от типа „да сме на сцена“, макар че май това е недостатък.

-Но пък това е вашата уникалност.

Бимбо: Да, просто нашето виждане не е, че трябва да сме на сцена, то това ни е и името „Street Salseros“, в превод улични салса танцьори.

-Къде се виждате след 10 години?

Бимбо: След още 10!? За риба, примерно.

-Какво ще си пожелаете за вас и какво ще пожелаете на учениците си?

Светла: Първо, здраве – най-важното.

Бимбо: Да, най-вече да са здрави, да се забавляват, когато идват да забравят всички грижи и просто да разпускат. И естествено, много да танцуват.

Ако искате да се свържете с нас направете го на нашата Фейсбук страница https://www.facebook.com/StreetSalserosPleven/ или на нашият телефон: 0885/724778

Автор: Велислава Огородник

#тагове:

НАЙ-НОВИ: