Румен Петков: Загубата на проекта „Южен поток“ е едно от най-големите национални предателства

19.11.2018 12:48

Загубата на проекта „Южен поток“ е едно от най-големите национални предателства в последните десетилетия. Това коментира днес в Плевен на пресконференция в БТА лидерът на ПП АБВ Румен Петков. Това е едно национално предателство, което ще е с тежки икономически последици за страната, добави той. И коментира, че то е започнало още по времето на правителството на Сергей Станишев, доразвито при кабинета на Орешарски, а ГЕРБ не са предприели нищо, за да запазят интереса на България.

Петков посочи, че от днес нататък страната ни ще има преки загуби от транзит на природен газ след това, което реализират Путин и Ердоган. Загубите, които ще претърпи Булгартрансграз като икономическото звено, което се занимава с преноса на природен газ, ще отидат на близо 1 млрд. евро. Приходите на Булгартрансграз от транзит на природен газ намаляват още през тази година с оглед на азербайджанския проект и още повече с пускане на първата тръба на „Турски поток“ по оперативни данни само към юни месец т.г. транзитът е намалял с близо 9%, коментира лидерът на АБВ.

Към настоящия момент с единствен доставчик на природен газ в лицето на Газпром експорт България има  най-ниска доставна цена от 22,13 евро за мегаватчас  в ЕС. Средната цена в Гърция и Румъния е 25 евро за мегаватчас, добави Румен Петков. В същото време, подчерта той, доставката на газ в Украйна, изключващи руски източници, е на цена от 32 евро за мегаватчас. Едно тенденциозно конфронтиране и търсене без да има предварителни стратегически решения, които да гарантират ценовата политика на доставките, може да ни постави в изключително тежко положение, категоричен бе лидерът на АБВ.

Ударът върху семействата, върху бита и върху икономиката с неизграждането на „Южен поток“ е най-тежкият удар, който в средносрочен и дългосрочен план ще влияе все по-негативно, добави още Петков. По думите му Газпром увеличава доставките си на природен газ към Европа.

Според Румен Петков, ако България не премине към изграждане на трасе от Провадия към Зайчар, незабавно, ще загуби възможността да е транзитната държава, гарантираща сигурността на Сърбия и всичко нататък – Хърватска, Словения, Украйна, Австрия на фона на една изключително агресивна политика, която Гърция води, за да може да гарантира трасето от Турция да продължи през Гърция и да стигне до Италия.

Лидерът на АБВ коментира още днес, че въпреки очакващите я загуби, Булгартрансгаз възлага скъпи модернизации на компресорни станции, а при изграждането на газопровода Лозенец – Недялско са отчетени забавяне на дейностите без санкции за изпълнителя. Това е основателно съмнение за корупционни практики в Булгартрансгаз, категоричен бе Петков. И добави, че изпълнителят е посочил, че ще използва тръби от Германия, а в последствие са положени китайски.

Забавяне от 5 месеца има и при проекта газо хъб „Балкан“ коментира още Петков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: