Младежи от Плевен обмениха опит с връстници в международни проекти

08.10.2018 17:29

Младежи от Плевен споделиха днес на пресконференция в БТА в Плевен своите впечатления от участия в проекти по програма „Еразъм”, реализирани от Сдружение „Обзор Арт”. В срещата с медиите, за да разкажат своите вълнуващи преживявания и как този опит ги е обогатил и дори променил, участваха Мила Пендичева от Сдружението, Илиян Минев, Михаела Михайлова, Ивана Георгиева и други.

Ивана е вече студентка в УНСС и е участвала в проекта за социално предприемачество „Социално предприемачество за устойчив растеж”, проведен в Манчестър. „За мен като млад човек, изучаващ икономически дисциплини, възможността да разбера как да създам бизнес и да чуя реално мнение от доказали се професионалисти е една сбъдната мечта. Всичко това стана възможно благодарение на организацията, доказала се във времето – „Обзор Арт“ , споделя Ивана. И добави: „Това, което силно ме впечатли бяха идеите на организаторите, как един бизнес трябва да носи печалба, но и да развива общността и да носи социално послание. Цялата ни работа беше да отворим съзнанието си, да впрегнем творчеството и въображението си, да погледнем света около нас, защото там се крият златните идеи за началото на един успешен бизнес. Това постигнахме чрез различни игри и задачи. Научиха ни как да работим в екип- умение, което е много важно за всеки млад човек, навлизащи в света на професионалните отношения”.

Другият проект е наречен „Отвътре – навън” и се е провел близо до град Хилдесхайм, Германия. „Това за мен беше една изключително пълноценна и вълнуваща седмица. Същността беше да преоткрием себе си и смятам, че свободата, която изпитах сред природата и натуралния начин на живот, наистина отвори съзнанието и ме направи по-толерантна към такъв тип експерименти. Осъзнах, че не са ми нужни социални мрежи и като цяло мобилни устройства. Духът ми беше спокоен, а не обременен от ежедневните проблеми, които ни заобикалят. Истински благодарна съм за възможността, която имах. Освен, че преоткрих себе си и промених начина си на мислене…преоткрих чуждите националности и култура”, разказва Михаела Михайлова от Езикова гимназия – Плевен.

В Румъния, в град Яш се е провел проектът „Планиране на младежкото здраве”. В него са участвали 40 младежи от 18 до 30-годишна възраст. Ето каква казва за участието си в него Боян Радев, студент 1-ви курс Философия в Софийски университет: „Намирам огромен смисъл в изпълнението и дейността на проекта, защото тази тема с навлизането на технологиите започва да става все по-разпространена и по-разпространена. Научих как мога с малко лично свободно време да съм активен и да водя здравословен начин на живот. Един от начините е редовното пиене на вода, да си готвим здравословно, да се смеем с приятели и да споделяме нашите лични моменти и спомени.

И не на последно място е проектът „Живата библиотека – монологът като диалог”, реализиран от 13 до 21 септември в Обзор.

Основната му цел е да се говори и да се провеждат дейности, свързани с борбата срещу дискриминацията, речта на омразата и социалното изключване. „Книжната книга е наистина интересен източник на информация, но човешката библиотека, пълна с живи картини, е още по-добра”, коментира един от участниците в проекта Илиян Минев от плевенската Езикова гимназия.

От „Обзор Арт” продължават своята работа по различни проекти, свързани с младежки обмен с фокус върху актуални теми от съвремието ни.

Снимки: „Плевен за Плевен” и Сдружение „Обзор Арт”

#тагове:

НАЙ-НОВИ: