Георг Спартански: Нека помним какво завещаха дедите ни с акта на Съединението на България

06.09.2018 13:00

Всеки народ има в своята история паметни събития, желони, които маркират пътя й в хилядолетията напред и независимо от това колко е голяма, като територия, всяка държава има поводи за национална гордост. Такъв повод за нас е датата Шести септември. Това каза в словото си по повод Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия кметът на Община Плевен Георг Спартански. Той отбеляза, че Съединението постига обединение на българите в географски, политически, нравствен и духовен смисъл, припомняйки славните събития отпреди 133 години. Градоначалникът посочи, че Съединението е от малкото събития, които се подготвят отдолу нагоре – без участието на централната власт.

Спартански не скри, че още в корените на нашето съединение започва и националното ни разединение по линията русофили – русофоби, която съществува и до днес. „Когато се обединяваме за едно, тотално се разцепваме по партийни, политически или икономически причини. Така, както в момента сме разделени на Северна и Южна България и южната част е три пъти по-мощна икономически и десет пъти по-качествена по отношение на инфраструктурата“, каза кметът. Георг Спартански подчерта, че новата задача на съвременна България и днешните национални и местни власти е заедно с народа да направят така, че да изчезне това икономическо неравенство, като не отрече, че първите стъпки в тази посока вече са факт.

В словото си Георг Спартански изтъкна, че в знак на признателност към саможертвата на българския воин признателните плевенчани издигат паметника на Четвърти плевенски пехотен полк, който има своята дълбока символика – със скромните надписи, белязали победния марш на Българската армия, фигурите на двамата воини, и гордия български лъв, който лежи върху оръжието, но символично е готов да го подаде на всеки, който ще тръгне да защити нашата независимост, ако това се наложи. На финала на тържественото си слово кметът обобщи, че историята има своите уроци, които не е достатъчно само да знаем, но и да анализираме, както и не само да анализираме, но и да прилагаме. „Не да се делим на партии, на обществени и професионални прослойки, не да казваме, че ние от БСП, ГЕРБ, Обединени патриоти или старата десница сме най-умни. Нека начертаем общите ни приоритети към общото бъдеще на България. Пътищата към постигането на това могат да бъдат различни, както са различни бреговете на една река. Но е важна посоката на течението и ако ние, като народ, следваме посоката на едно общо течение на една наша българска река, тогава уверявам ви, че думите на Стамболов „Съединението прави силата, а тя ражда независимостта“ ще се сбъднат и тогава всички ще гледат на нас с респект, с уважение и признание на нашето национално българско достойнство. Нека работим така и нека помним какво завещаха дедите ни с акта на Съединението на България“, обърна се към плевенчани Спартански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: