В Пордим стартира подписка за учредяване на Общински исторически музей

13.07.2018 10:49

На 11 юли в препълнената зала на Общински съвет гр. Пордим акад. Венко Александров д.м.н., направи литературно четене презентация на своята нова книга „Царското село Пордим – история“. За историята на Пордим от създаването му като селище, през съсредоточаването на големи руски войскови части, създаването на отбранителни линии и настаняването на командването на Западния отряд, а по-късно и на Главната квартира на императора в Пордим, които го превръщат във важен пункт от Освободителната война 1877-1878 година до вълнуващия разказ за рода Шаренволови от който произхожда и самият Венко Александров оставиха публиката безмълвна в продължение на 1 час .
Академик Александров направи и дарение на Община Пордим 12 фотокопия картини на видни исторически личности , които са посетили Пордим по време на Руско – турската освободителна война и след Освобождението.


На срещата организирана от кмета на Община Пордим Детелин Василев освен Акад. Венко Александров д.м.н., присъстваха зам. Областния управител на Област Плевен Д-р Красимир Трифонов, председателя на Общински съвет гр. Пордим Илиян Александров и много граждани от гр. Пордим и населените места на общината.
Значима е ролята на Пордим по време на Руско – турската освободителна война. Изградените след войната от Комитета „Цар Освободител Александър II „Къща музей „Великий княз Николай Николаевич“ и Къща музей „Негово кралско величества Карол I „, още пазят спомените за онези епични времена, когато в продължение на 3 месеца – август, септември и октомври 1877 година двамата владетели Александър II и Карол I пребивават в Пордим и преживяват най – тежките изпитания на руската и румънската армия при атаките на Зелените гори и кървавите гривишки редути.
Ето защо тогавашното село Пордим е обявено от Комитета „Цар Освободител Александър II “ за свято място на признателна България, а Стоян Заимов го нарича „Царското село Пордим“.
Днес град Пордим и пордимчани свидливо пазят двете къщи – музеи, които гиздаво са разположени в два грижливо поддържани парка. За голямо съжаление още от създаването си двата музея никога не са били общинска собственост, въпреки че терените и постройките за тяхното изграждане са предоставени от местното население. Първоначално музеите са към Дирекция „ Военно –исторически музеи гр. Плевен“ , а по-късно към Регионален Военно – исторически музей. И двете структури поради липса на достатъчно финансиране не съумяват през всичките тези години да поддържат музеите в Пордим на ниво подхождащо на признателните българи, които чрез тях изказват своята почит и уважение към руския и румънския народ, дали премного за Освобождението на България.
Единствено Пордим и пордимчани вече поколения наред поддържат двете къщи – музеи, макар да няма законово основание да изразходват средства за тях , тъй като не са общинска собственост.
За да се издигнем на нивото на днешните предизвикателства, за да можем да използваме и потенциала на Европейските фондове за финансиране Община Пордим възнамерява да създаде собствен туристически продукт , чрез който да отговори на очакванията на жителите на общината за обособяването на Община Пордим като туристическа дестинация , на чиято територия има над 20 културно-исторически паметници.
Ето защо на срещата след увлекателния разказ на Академик Венко Александров беше поставено началото на подписка – подкрепа от населението във връзка с желанието на общинската администрация да поиска от държавата да бъде учреден Общински исторически музей – Пордим, който да включва в състава си „Къща музей „Великий княз Николай Николаевич“ и Къща музей „Негово кралско величества Карол I“, като затова те трябва да бъдат извадени от структурата на Регионален военноисторически музей – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: