Паметта за великия хирург Николай Пирогов събра признателни родолюбци край мемориала му в Пордим

21.02.2018 16:33

40 години от изграждането на паметника на великия хирург Николай Пирогов бяха отбелязани днес в Пордим. Събитието уважиха кметът на общината Детелин Василев, Румен Петков – член на Изпълнителното бюро на АБВ, областният координатор на партията Цветан Антов, проф. Асен Балтов – изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов”, Лукан Луканов – председател на БЧК – Плевен, директорът на ВИМ – Плевен Емилия Зорнишка, доброволци от БЧК, граждани и общественици от Пордим.

В словото си кметът на Пордим Детелин Василев припомни, че паметникът на Пирогов е изграден през 1977 г. – годината, в която Пордим става град. През всичките тези години община Пордим работи активно с БЧК, сподели Василев, като отбеляза, че през последните две години по линия на БЧК са били реализирани редица инициативи. През 2016 г. на 385 души е предоставена помощ на стойност 19 000 лв. по линия на БЧК., а през 2017 г. парите вече са 37 000 лв. и са подпомогнати 550 лица.

Проф. Асен Балтов не скри, че за него е изключително удоволствие и чест да бъде на това място и изрази надежда това поднасяне на цветя пред паметника на Пирогов да стане традиция. От своя страна, председателят на БЧК – Плевен Лукан Луканов разказа исторически факти за войната и мястото на Пордим в нея.

Покланяйки се пред Пирогов ние се прекланяме пред това, което медицината е направила за нас, каза Румен Петков. „Ние се прекланяме пред тези, които са дали живота си за България, дошли тук, за да освободят братята си славяни. Заради тази свобода си струва да идваме в Пордим, да положим цветя и да помълчим за тези, хора, които дадоха живота си за България, за нас“, допълни още той. Петков отбеляза, че Пордим е свято място и паметникът е тук, където е бил най-големият лазарет, в който всъщност Пирогов разгръща целите си организаторски и лекарски способности. „Като казвам, че понякога пропускаме да се поклоним пред тези, пред които сме най-задължени, в голяма степен това са българските лекари. Защото избирайки да си лекар, избираш да служиш на другите. И акад. Пирогов го е правил с цялото си знание, умение и опит и човещина. Защото в лекарската професия на първо място е човещината“, каза още Румен Петков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: