Джейлян Демирев: Хорото трябва да събира, а не да разделя и да създава завист

15.11.2017 11:15

От участие в четвъртото издание на Националния фолклорен фестивал „Нашенско хоро“ в Самоков се завърна плевенският Клуб „Северняците“ с ръководител Джейлян Демирев. Проявата се е провела на 11 ноември в „Арена Самоков“, като е събрала клубове от цялата страна. Плевенчани са гостували в Самоков с група от 40 човека и са се представили с две автентични хора – добруджански опас и шопско хоро.


Фестивалът „Нашенско хоро“ е с конкурсен характер, но аз разговарях предварително с организаторите с молба да участваме извън надпреварата, сподели Джейлян Демирев. За пореден път той изрази позицията си против конкурсния характер на фестивалите за клубове за народни хора, отбелязвайки, че за съжаление тези, които са без състезателен елемент все още са твърде малко, като един от тях е организираният от „Северняците“ „Любимото ми хорце“. Коментирали сме тази тема и в Асоциацията на хореографите, като позицията на част от колегите е да не се участва на конкурсни фестивали, но от друга страна хората от клубовете са жадни за изява и ние не можем да ги спрем, отбеляза Демирев. По думите му, неговите възпитаници са се представили отлично – с много настроение и без капка напрежение, а изявата им е била оценена по достойнство от публиката в Самоков.


Моето уважение към журито в тези фестивали – нямам нищо против тях, но нашият клуб има достатъчно награди от фестивали и смея да твърдя, че е на ниво, каза още Джейлян Демирев и допълни, че грамотата и сувенирът, който „Северняците“ са получили от домакините на фестивала в Самоков, са напълно достатъчни. Клубовете за народни хора са създадени за популяризиране и разпространение на българския фолклор, нека конкурсите останат за професионалните ансамбли и танцовите състави, коментира той. Демирев посочи, че в клубовете се събират хора на различна възраст, с различни физически данни, които са там, за да се разтоварят и не можеш да искаш от тях да се превърнат в професионални танцьори. „Затова и моят апел към колегите е да се обявяваме против конкурсния характер на фестивалите. Ако това се случи, самите организатори ще променят регламента. Хорото събира, а не трябва да разделя и да създава завист и злоба между клубовете“, коментира ръководителят на „Северняците“.


Джейлян Демирев сподели, че само дни след участието на клуба в Самоков, за неговите танцьори предстои нова изява. Част от малките му възпитаници ще се включат в тържеството по повод Празника на Сухопътни войски, което ще се проведе днес във Военния клуб. Вече е в ход и подготовката на четвъртото издание на Националния фестивал „Любимото ми хорце“, който през 2018-а ще се проведе на паметната дата 2 юни.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: