Оптики в Плевен участват в кампания за безплатни прегледи на зрението при децата

03.10.2017 13:41

„Кампанията на KWIAT за профилактика на детското зрение”, която обединява усилията на оптичния бранш и водещи институции, се провежда в цялата страна от 1 септември до 31 октомври 2017 г. Инициативата се реализира с подкрепата на Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката и над 150 оптики и медицински центрове в България. Кампанията има за цел да популяризира необходимостта от редовна профилактика на детското зрение и ще даде възможност на деца и младежи на възраст от 6 до 18 г. да преминат безплатен скрининг на очите в оптики в цялата страна, както и локални инциативи в различни точки на България, включващи безплатен скрининг и изпращане на екипи от специалисти. Целта на скрининга е да бъдат идентифицирани децата, които имат някакъв проблем със зрението и те навреме да бъдат насочени за преглед при офталмолог.

Кампанията се провежда за четвърта поредна година и предвижда да достигне до над 2000 училища в страната чрез 28 Регионални инспекторати по образованието. Кампанията на KWIAT за профилактика на детското зрение тази година отново се фокусира върху спорта.  Доказано е, че спортуването е особено важно за развитието на зрението при децата. Координацията на тялото е пряко свързана със зрителните възприятия, а за да се развият те правилно, движението има първостепенно значение. Спортът развива в децата реалните им усещания за пространствена ориентация, за разлика от плоските екрани, които не дават реално изображение и създават предпоставка за лъжливи преценки.

Често децата много успешно прикриват различни зрителни дефицити (те самите не знаят, че не виждат добре) и в училищна възраст тези състояния биват тълкувани нерядко погрешно като недостиг на внимание, свръхактивност, неспособност за учене и др. Г-н Павел Цветков, управител на KWIAT, в качеството си на специалист в оптичния бранш и инициатор на кампаниятаобръща внимание на това, че: „Редица заболявания на очите могат да бъдат коригирани, ако се открият навреме, но с напредване на възрастта възможностите за корекции намаляват и изчезват. Затова  профилактиката на детското зрение е изключително важна и ролята на родителите е от първостепенно значение.”  
В рамките на кампанията е предвидена специална анкета (съгласувана със специалисти – офталмолог, оптометрист и оптик), която да бъде попълвана от родители онлайн на адрес: www.kwiat.bg и в оптиките, където се извършва безплатен очен скрининг. Тя ще спомогне за набирането на статистика и информация относно очното здраве на българските деца.
Широко разпространено е мнението на специалистите в грижата за очното здраве, според които проблемите със зрението при децата ще стават все по-актуални предвид сериозното навлизане на новите технологии във всекидневните занимания, свързани с учене и свободно време при деца и младежи.
Обърнете внимание на зрението на вашето дете – то е безценно!
Задължително веднъж годишно правете очен скрининг или преглед при офталмолог.

Ето къде в Плевен може да направите безплатен преглед на вашето дете:

  1. Оптики “Joy” – Panorama Mall (партер)
  2. Оптика „Кушинова” – пл. Свобода 7, тел. 064 805 986
  3. Оптика „Диана Иванова” – ул. Раковски 19, тел. 064 80 52 24
  4. Оптика „Диана Иванова” – Ул.Сторгозия 115
  5. Оптика „Сити“ – ул. Иван Миндиликов MALL ПАНОРАМА
  6. МБАЛ Св. Панталеймон – д-р Мария Илчева, понеделник и сряда от 16,30 – 17,30; вторник и четвъртък от 12,00-13,00 ч. Прегледите ще се извършват в сградата на „ДКЦ Свети Панталеймон“ на ул.“Хан Крум“2.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: