Близо 450 000 лв. е дала Общината от 2015-а до днес за почистване на нерегламентирани сметища

23.08.2017 11:53

„Състоянието на общественото съзнание, свързано с опазването на чистотата на публичните пространства в Плевен, не ме задоволява. Многократно съм казвал, че сами правим кочина и след това живеем, като свине“. Това каза днес кметът Георг Спартански на среща с медиите, в която участваха и представители на всички почистващи фирми в Плевен. Той изнесе данни за това колко е струвало на Общината почистването на нерегламентирани сметища, според които за 2015-а от местната хазна са дадени 248 000 лв., за 2016-а – 145 800 лв., а от началото на годината до 1 август 2017 г. сумата възлиза на 52 500 лв. или общо 446 300 лв. Като добавим и около 200 000 лв., дадени през същия период за възстановяване на потрошени детски площадки, сумата става близо 700 000 лв., обобщи Спартански.

Кметът бе категоричен, че като цяло почистващите фирми вършат своята работа, не скривайки, че има и пропуски, но подчерта, че основната вина за състоянието на града е на недобросъвестните граждани. Не приемам за нормално в 21 век в страна, която от 10 години е в Европейския съюз, по работници от Чистотата от малцинствен произход да бъдат насъсквани кучета, да бъдат заплашвани със саморазправа и по тях да бъдат хвърляни буркани, изгнили плодове и зеленчуци и пликове, пълни с урина, посочи Георг Спартански.

Градоначалникът изтъкна, че задължението на фирмите е да изхвърлят боклука от контейнерите, но не и да събират отпадъците наоколо, които често са в пъти повече. Никъде в договорите не пише, че в кофите може да има един кубик отпадъци, а около тях още шест кубика, които трябва да бъдат почистени, изтъкна Спартански. Това, че някой го мързи да вдигне капака на контейнера и третира работниците по чистотата, като роби, които са длъжни да го почистят, води до допълнителни харчове на Общината, каза още кметът.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: