Екип от над 200 човека ще участва в суперпродукцията „Набуко“ на сцената на Летния театър

28.06.2017 14:26

Както писахме, Плевенска филхармония е подготвила звезден финал на творческия сезон. На 10 юли от 20.30 ч. на сцената на Летния театър в парк „Кайлъка” ще бъде представена операта „Набуко” от Джузепе Верди, под диригентството на изключително успешния маестро Найден Тодоров, с участието на ОХ „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, хора на Русенската опера и именити солисти. Събитието е част от проекта на Плевенска филхармония „Сцена под звездите” и е под патронажа на кмета на Община Плевен Георг Спартански, а повече за него днес на пресконференция в БТА сподели директорът на Филхармонията Любомир Дяковски.

Той припомни, че още с встъпването му като директор на Плевенска филхармония голямата му амбиция бе възстановяването на откритата оперна сцена, която намери обществена подкрепа и с решение на Общинския съвет, а също така близо 30 години по-късно оперни спектакли да бъдат представяни на сцената на Летния театър. Знам, че ще бъде трудно, тъй като хората са отвикнали да посещават това прекрасно място, но след вчерашния концерт на Люси Дяковски съм обнадежден, че публиката ще се завърне в Летния театър, не скри директорът на Филхармонията и допълни, че огромна подкрепа в тази посока оказва наемателят на Театъра Величко Великов. Дяковски отбеляза, че изборът на „Набуко“ не е случаен, тъй като това е била първата постановка, направена след закриването на Плевенската опера и създаването на т.нар. открита оперна сцена преди 20 години. Смятам именно с това заглавие да поставим и символичното начало на тези оперни спектакли и концерти, които планираме да правим на сцената на Летния театър, сподели Любомир Дяковски.

Като изпълнители в главните роли са поканени солистите, които пяха миналата година в постановката „Набуко“ на Софийската опера пред храм-паметник „Свети Александър Невски“. В главната роля на Набуко ще видим и чуем баритона Александър Крунев, който има в репертоара си всички най-отговорни роли в опери като „Ернани“, „Риголето“, „Трубадур“, „Бал с маски“, „Силата на съдбата“, „Аида“, „Отело“. В ролята на главния жрец Захария – емблематична за легендарните Борис Христов и Николай Гяуров, на плевенска сцена ще се представи Ивайло Джуров. Той е пял с Клаудио Абадо в Люцерн, Швейцария, а в кариерата си е гастролирал на някои от най-големите световни сцени. Сопраното Йорданка Дерилова ще се превъплъти в ролята на Абигаил. Дерилова пее едни от най-трудните сопранови роли – на Аида, на Брунхилде, на Турандот, Лейди Макбет, Тоска… Друга главна роля – тази на Фенена, е поверена на Елена Чавдарова. Тя е лауреат на Международния конкурс за млади оперни певци на името на Борис Христов, а също така е носител на престижни отличия от конкурси в Билбао и Токио.

Дяковски сподели също, че в спектакъла участие ще вземе хор от минимум 80 изпълнители, тъй като „Набуко“ е преди всичко хорова опера, отбелязвайки известния „Хор на евреите“. Декорите ще бъдат осигурени от „Класическа сцена, а за озвучаването ще заложим отново на „B Sound“, които озвучаваха и концерта на Люси Дяковска, каза още директорът на Плевенска филхармония. Любомир Дяковски обобщи, че в проекта ще участват общо 200 човека – изпълнители, технически служби, логистика.

Билети за оперния спектакъл „Набуко“ се продават на касите на Плевенска филхармония в Читалище „Съгласие“ и на ул. „Данаил Попов“ 15, както и в мрежата на „Eventim“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: