Румен Петков: В граничната ни ограда има съзнателно оставени празни участъци

09.06.2017 14:02

Още преди месеци показахме, че в оградното съоръжение, което трябва да ни пази от мигрантския натиск има огромни празни участъци. През тях се извършва нелегален трафик на хора и контрабанда. На този фон, една нагла усмивка излиза и обяснява, че оградата по границата е равностойна на „Великата китайска стена“. Всъщност тази наша стена е до толкова „велика“, че ако някои отиде и ритне някой кол, оградата ще падне. Защото отдолу няма необходимия качествен фундамент. Това заяви в сутрешния блок на БТВ Румен Петков – член на ИБ на АБВ и припомни, че е подал сигнал за нередностите по съоръжението при последното му посещение на място, в района на Малко Търново, през март месец тази година. „Вижте как едни 120 метра са оставени без ограда в Бургаско, където няма никаква тел. Всички местни хора много добре знаят, че от там се трафикират животни, контрабандни стоки, бежанци. Това се знае много добре. Крайно несериозно е да се мисли, че аз знам, че това го има, а службите не знаят. Тези, които са изпълнявали строежа също знаят, че там ограда няма. Няколко областни управители на Бургас също знаят, ръководствата на МВР и МО също знаят за проблема. И въпреки всичко, нещата си остават така. Да оставим настрани, че много от местните хора имат ключове от катинарите на входните съоръжения. И тогава, когато тези врати се отварят широко, услужливо от двете страни на границата няма патрули, няма го и това внимание от страна на властите, което ни беше обърнато на нас, когато снимахме с телефоните“.
„Има хора, които са допуснали промяната на първоначалния план, има хора, които са променили двуредовата ограда в едноредова, има обществена поръчка, която е била за два реда ограда. Нека да бъде проверено и да се каже защо. Ако не са достигнали пари и са правени икономии, както направиха икономии за паркинга на зала „Арена Армеец“ и сега хората полудяват, че няма къде да паркират. Но с националната ни сигурност икономии, нередности и мизерии не трябва да се допускат. След като някой е направил анализ, че ни трябва двуредово съоръжение, след като го е аргументирал и след като институциите са приели това, да се види изпълнението. Както съм казвал и преди, правителството съзнателно прехвърли оградата на областните управи, защото тогава нейното изпълнение не подлежи на парламентарен контрол“.
Румен Петков коментира и взаимните обвинения между различните политически сили в парламента по въпроса дали фирмите строители са партийно приближени до някого и дали са извършвали злоупотреби, покровителствани от властта в държавата. „Най-лесно е да се извади технологията на обществените поръчки. Да се извадят тези, които са ги спечелили, както и всички процедури, които са извършвани и да се видят и параметрите. Защото, ако например се окаже, че сме внасяли тел, какъвто като производител сме изнасяли десетилетия, ако се окаже, че сме внасяли и други неща, за които също сме били основен износител, то тогава не виждам как българите ще разберат защо, например, сме стимулирали чужди икономики за сметка на нашата национална сигурност“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: