Чрез разнообразни дейности плевенско сдружение мотивира ученици да развият потенциала си

08.06.2017 14:51

Проектът „Училището – мечта за всеки”, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, бе представен днес на пресконференция в БТА. Бенефициент е Сдружение „Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи” – Плевен, а партньори – ОУ „Христо Ботев” – Българене и Община Левски. Периодът на изпълнение е от 23.01.2017 до 23.03.2019 г., а общата му стойност е 179 150 лв., от които 152 277.50 лв. европейско и 26 872.50 лв. национално съфинансиране.
Проектът „Училището – мечта за всеки“ е планиран да се изпълнява 26 месеца от Сдружение „Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи“, в партньорство с ОУ „Христо Ботев“, с. Българене и Община Левски. Той цели да се създадат условия за интегриране на учениците от ромски произход към образователната система и живота на общността, изграждане на толерантна и приобщаваща среда за тяхното личностно и физическо развитие и бъдеща реализация.


Включени са дейности, които са съобразени с желанията и потребностите на целевата група. Ще бъдат въведени творчески дейности, ще се сформират спортни отбори, ще бъдат организирани творчески и спортни изяви на учениците от целевата група и програма за социални умения. В програмата са планирани посещения на театрални представления, културно-исторически еднодневни експедиции до Левски, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово, срещи с успели обществени личности. За повишаване на семейната грижа на учениците от целевата група, ще бъде въведена нова за училището-партньор форма на работа – семейни конференции. Чрез тях ще се окаже подкрепа на учениците с девиантно поведение и агресивни постъпки, на родителите и представителите на ромските семейства, за изграждане на спокойна и развиваща потенциалите на децата семейна среда.
Проектът ще даде възможност за изграждане на екипи от учители и външни специалисти, чрез което ще бъде осигурено качество и ефективност на проектните дейности. За осигуряване на прозрачност сред местната общност и региона е включена дейността „Публичност на проект“, включваща пресконференции, изработване и разпространение на информационни материали. За успешното изпълнение на проекта е планирана самостоятелна основна дейност: „Управление на проекта“. В резултат на изпълнението му, учениците от ромски произход ще развият своите личностни потенциали, ще се приобщят към своите връстници и общността, ще се мотивират за по-пълноценно участие в образователния процес и ще бъдат преодолени проблемите, свързани с ранното им отпадане от училище.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: