Ивет Горанова ще участва в Осмото световно първенство по шотокан карате

26.04.2017 12:50

От 28 до 30 април в зала „Черно море” във Варна ще се проведе Осмото световно първенство по шотокан карате. Организатор на световното първенство е Световната шотокан федерация /WSF/ с партньорството на Българската национална федерация карате /БНФК/ – департамент /направление/ шотокан. WSF е създадена през 2007 г. с регистрация в Швейцария. В нея членуват 50 национални федерации и клубове. Дейността в областта на Шотокан карате на WSF е призната от Световната карате федерация /WKF/, която е носител на правата за развитието и на Олимпийското карате от 2016 г.

БНФК е официален и единствен за България член на Световната карате федерация. БНФК в своята дейност и структура обединява клубове развиващи се в шест направления /стилове/ – шотокан, киокошин, годжу рю, вадо рю, шито рю и йошимон. В света има няколко световни федерации развиващи и организиращи състезания в стила шотокан карате. Членовете на БНФК участват в дейността и състезанията на WSF, не само поради членството, но най-вече заради правилата, по които се организират и провеждат състезанията, а именно: правилата на Световната карате федерация и Олимпийското карате.

На предстоящото световно първенство за всички възрасти във Варна ще участват над 1300 състезатели от 40 държави. От БНФК няколко клуба, развиващи стила шотокан чрез своите състезатели, ще участват в настоящото световно първенство. В списъка са включени състезатели, като Ивет Горанова, която е европейски шампион по карате за 2017 г. от София и носител на световната купа по карате за 2016 г. от Юмаг, Хърватия. Тя е възпитаничка на КК „Петромакс”, а стилът, който тренира, е шотокан при сенсей Русалин Русалинов, президент на клуба и вицепрезидент на БНФК. Друга участничка е Ива Иванова от спортен клуб Будо-София с треньор Добрин Иванов. Ива е световна шампионка на този стил от световното първенство през 2016 г. в Полша.

Официалното откриване на състезанието ще се състои на 29 април (събота) от 16.30 часа в зала „Черно море”. Входът е свободен. На 27 април (четвъртък) от 11 часа в пресклуба на залата ще се проведе официалната пресконференция с участието на президента и вицепрезидента на федерацията, както и спортисти от националния отбор на България, които ще се борят за златните отличия в силната конкуренция на представители от цял свят.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: