Мъж от Червен бряг ще лежи в затвора за кражба на медни вещи

13.12.2016 15:50

13.12.praskachka

По обвинение на Районна прокуратура – Мездра Н. Николов (на 34 години) от Червен бряг и Г. Маринов (на 21 години) от гр. Роман са признати за виновни и получиха ефективни наказания. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София. Двамата са осъждани, като престъпленията са извършени в условията на опасен рецидив за Николов и повторност за Маринов.
На 21.05.2016 г. вечерта двамата обвиняеми били в питейно заведение „Батолеца“ в с. Кунино. Към 22 ч. те са разделили, като Николов се прибрал в дома си, а Маринов решил да извърши кражба. Той прескочил през каменен зид в двора на частен дом, откъдето от незаключен гараж взел медна лозарска пръскачка, 35 метра електрически кабел и дрелка. Крадецът укрил откраднатите вещи на поляна в близост до селото и в храсти до дома на сестра му.
На сутринта Маринов се срещнал с Николов и му съобщил, че има за продажба вторични суровини. Той, на свой ред, въпреки предположението, че вещите са придобити чрез престъпление, предложил да го закара с автомобила си до гр. Червен бряг, където да ги предадат в пункт за изкупуване на ОЧЦЛ и да разделят парите. Маринов обгорил удължителя и смачкал пръскачката, след което натоварили вещите в колата и потеглили.
След като в два пункта в Червен бряг им отказали да приемат откраднатите вещи, те отишли до близкия гр. Луковит, където успели да ги предадат за сумата от 70 лв. На връщане в града двамата били спрени за проверка от служителите на реда, по време на която Маринов признал за кражбата.
След внасяне в съда на обвинителен акт двамата сключиха споразумение с държавното обвинение. Г. Маринов ще изтърпи наказание от десет месеца „Лишаване от свобода“ при първоначален строг режим за извършена кражба (престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 7 от НК), а Николов получи четири месеца затвор за това, че спомогнал да бъдат отчуждени движимите вещи (престъпление по чл. 215, ал. 2, т. 4 от НК). Стойността на откраднатите вещи е възстановена на пострадалия.
Определението на съда е окончателно.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: