Наредбата за финансиране на спортните клубове изправи на нож общинските съветници в Плевен

24.11.2016 15:13

sesiq1

Наредбата за финансово подпомагане на спортните клубове на територията на община Плевен разпали днес страстите на сесията на Общинския съвет. Ще припомним, че нейн вносител е общинският съветник от ГЕРБ Йордан Грижов. До приемането на нормативния документ обаче така и не се стигна, тъй като дебатите бяха прекратени, а гласуването дали такава Наредба да има или не, ще се състои на сесията преди Коледа.

Още в началото на дебата по предложението съветникът от АБВ Цветан Антов подчерта, че освен тази Наредба и Общинска администрация е изготвила критерии, по които да се разпределят парите за спорта в общината.

„Да създадеш регламент, който е необходим за разпределянето на средствата, е нелеко усилие и г-н Грижов има моите поздравления за инициативата. Що се касае до това дали Общинската администрация има проект за регулиране на тези отношения, свързани с финансирането на спортните клубове, да има, но то е под формата на Правилник. Когато имаш вътрешноведомствен акт, който регламентира стъпките и критериите, не сме счели, че трябва да го правим като нормативен акт, като наредба и затова не сме го публикували”, коментира кметът Георг Спартански. Той подчерта, че от страна на Общинската администрация – спортният отдел е разпратил правилника до клубовете, за да си кажат мнението по него и са получени няколко становища за корекция.

И въпреки, че още в началото на обсъждането на предложението за Наредбата се чуха мнения за и против това да е днес, дебатът започна глава по глава на проекта за нормативния документ.

sesiq

Щом обаче съветниците стигнаха до обсъждане по Глава Трета съветникът от БСП Бойко Тодоров направи процедурно предложение за прекратяване на дебатите. Пред журналисти той обясни, че не може в последните минути да се внася за обсъждане такава наредба и тя да се променя на сесия на Общинския съвет. Тодоров подчерта, че въпросният нормативен документ е добре да се разгледа отново на комисия, да се обсъди със спортните клубове и отново да влезе на дебат в местния парламент.

След като неговото предложение бе подкрепено от по-голямата част от местните депутати, Пепо Петков от групата на „Плевен може – Плевен побеждава” направи друго процедурно предложение тази Наредба да бъде обсъдена на сесията преди Коледа т.е. на 22 декември.

Дебатът около Наредбата се пренесе в кулоарите на местния парламент на Плевен с изявления по темата пред журналистите.

„Много е странно поведението на господата и госпожите общински съветници при положение, че това, което се случва с тази наредба се случи и с предходни наредби – имаше дебати, имаше предложения, отъпкахме почвата и за някои от наредбите решихме, че е необходимо дообсъждане и ще е необходимо да се внесе на следващата сесия. А тук дори не стана въпрос за дебат, а още от началото колегите поискаха приключване на дебата без да сме стигнали до същностните моменти в Наредбата. Това намирисва на някакви предварителни уговорки със спортните клубове”, коментира пред журналисти веднага след прекратяване на дебата съветникът от ГЕРБ Петя Василева. Нейният колега Владислав Монов добави, че Йордан Грижов е изпълнил всички изисквани по закон срокове за предоставяне за обсъждане на Наредбата и който е искал да изкаже становище е имал тази възможност. „Това е задкулисие за пореден път в Община Плевен за спорта”, категоричен бе Монов.

В отговор на тази обвинения зам.-кметът с ресор спорт и младежки дейности Иван Кюлджийски заяви, че предложението на Общинската администрация под формата на правилник е изготвено и съгласувано с всички клубове.

Вносителят на Наредбата Йордан Грижов категорично се изказа против становището на някои съветници, че не са имали време да се запознаят с текстовете в нея, тъй като проектът е бил публикуван в указания законов срок на сайта на Община Плевен. Той бе категоричен, че предложеният от него проект за Наредба е бил обсъждан със спортни клубове и са съобразени техни забележки и предложения.

Тепърва ще стане ясно дали на предколедната сесия, когато страстите ще са поохладнели, спорната Наредба ще бъде внесена пак за дебат и гласуване в Общинския съвет.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: