Д-р Йоанна Кралева от МДЦ „Св. Панталеймон“ – гр. Плевен за лечение на заболяванията на зъбната пулпа

22.11.2016 14:53

d-r kraleva

Когато не обърнем навреме внимание на кариеса или на счупената пломба, тъй като все още не изпитваме болка, това позволява на бактериите да проникнат дълбоко в твърдите зъбни тъкани и да достигнат до сърцевината на зъба – пулпата. Тя е богата на нервни окончания и кръвоносни съдове. Освен че изхранва зъбните тъкани, тя е и много чувствителна. Възпалението й предизвиква силни болки, които естествено се проявяват предимно нощем, и ако не бъде лекувано своевременно, може да предизвика възпаление в костта около корена, в лимфните възли, а при по-тежки състояния – и в целия организъм.

При вече възникнало заболяване на зъбната пулпа – пулпит, е необходимо да се проведе кореново лечение на засегнатия зъб, при което пулпата се премахва и се поставя лекарство. По този начин силните пронизващи болки изчезват, вече можем да спим спокойно през нощта, да предпазим зъба, околните тъкани и целия организъм.

Съвет от мен – не само като зъболекар, но и като пациент – най- доброто лечение е профилактиката. Не чакайте! Ходете на прегледи редовно, за да може кариесът да бъде лекуван навреме – бързо и безболезнено. Не позволявайте проблемът  да се задълбочи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: