Д-р Диана Неделчева: Артериалната хипертония е заболяване за цял живот, но може да бъде контролирана

21.11.2016 10:09

NedelchevaАртериалната хипертония (АХ) е трайно повишаване на артериалното налягане над стойности 140/90 mm Hg. Тя е най-честото сърдечно-съдово заболяване. Засяга над 1 милиард по света. Насочващи симптоми са главоболие, стягане в тила, световъртеж, шум в ушите, тежест в сърдечната област, сърцебиене, прескачане на сърцето, гадене, чувство за тревога. В много от случаите липсват оплаквания.
Повишеното АН натоварва сърцето. Артериите и техните разклонения стават по-твърди и губят своята еластичност. АХ е рисков фактор за развитие на инфаркт, мозъчен инсулт, трайна аритмия, уврежда бъбреците и зрението, води до инвалидизация и смърт.
Първата стъпка е промяна в начина на живот: намаляване на готварската сол до 5-6 грама дневно; алкохолната консумация до 20 – 30 грама дневно; спиране на тютюнопушенето; повишен внос на зеленчуци и плодове; намаляване на теглото и умерена физическа активност-ходене, лек крос, плуване, колоездене.
Необходима е консултация с кардиолог за определяне на лечението. Целта е да се намали АН под 140/90 mm Hg и се коригират другите рискови фактори: повишени холестерол, кръвна захар, пикочна киселина.Този подход води до намаляване на дългосрочния сърдечно-съдов риск. При диабетици се целят стойности по-ниски от 140/85 mmHg. При хипертоници над 80 години се препоръчва систолното (т.е.”горното”) налягане да се поддържа до стойности 150 mm Hg, за да имат добри физически и паметови възможности.
След като се назначи вашата терапия се налага проследяване. Важно: някои медикаменти имат ефект след дни или седмици, но стабилен контрол настъпва в края на втория месец. Няма място за песимизъм и загуба на мотивация.
Връзката лекар-болен изисква висока степен на сътрудничество и търпение не само от страна на лекаря. Въпреки, че АХ е заболяване за цял живот, тя може да бъде контролирана. След като започнете да изпълнявате своя лечебен план, ще откриете, че той не ви затруднява. Резултатът е подобрено качество на живот и дългосрочна прогноза.
Заедно можем да направим това! Успех!
Д-р Диана Неделчева – кардиолог

#тагове:

НАЙ-НОВИ: