Млада дама стана кмет за един ден в Плевен

17.11.2016 11:05

kmet za den1

Александра Терзиева, ученичка от СУ „П. К. Яворов” днес ще види от близо какво е да си кмет. Младата дама сяда за ден в стола на кмета на община Плевен Георг Спартански в рамките на инициативата на „Джуниър Ачийвмънт” – България – „Мениджър за един ден”.

kmetzaden

 

Любопитното тази година е, че само момичета са кандидатствали за управленските позиции в Общината и четири от тях ще видят днес какво е да се управлява една администрация и да се взимат решения, важни за Плевен и селищата в общината.

Зам.-кмет по финансите за един ден ще е Цветослава Маринова, ученичка в Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици. Началник отдел „Образование” ще е Кристина Николаева, от СУ „П. К. Яворов”, а за ден отблизо ще проследи работата в отдел „Местно самоуправление” Симона Борисова, също ученичка в СУ „П. К. Яворов”.

Четирите момичета бяха приветствани в началото на работния ден от кмета Георг Спартански, председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, зам.-кмета по финансите Милен Яков, началник отдел „Образование” Йонита Иванова и секретаря на Общината Паулина Кирова.

Спартански обясни на младите дами как преминава ежедневието на кмета и повечето служители в Общината. Той коментира какви са правомощията на кмета, как той може да реагира на очакванията на гражданите и какви интересни и важни проекти за Плевен ще бъдат реализирани следващата година.

Във времето човек научава много неща, но никога не можеш да живееш със самочувствието, че знаеш всичко. Аз например не твърдя, че всичко ми е ясно и всеки ден питам Администрацията, която се състои от няколко стотин души, разпределена е в дирекции и отдели. Човек и Господ да е няма как да свърши цялата работа и няма нужните познания да я свърши.”, коментира пред младежите Георг Спартански. Той подчерта, че кметът не е цар, а над него стои Общинският съвет, който контролира работата му, взема решения, които кметът е длъжен да изпълнява.

„Извън светлината на прожекторите работата на кмета е ненормирана, защото не можеш да си кмет от 8 до 17 часа. Това е работа за 24 часа в денонощието.”, каза още Георг Спартански.

„Без значение кой за какво е работил, с каква мисъл е влязъл в тази сграда, всички, били тук преди нас, са се обединявали около едно нещо и това е Плевен”, каза Мартин Митев, визирайки кметовете, чиито портрети са изложени в Заседателната зала на Общината, и предишните председатели на Общинския съвет. „Както и да правим в този мандат – и общинската администрация, и общинските съветници, трябва да намерим двамата с кмета пътя, по който да минем, всички страни да са доволни и да стигнем до крайната цел – един по-добър за живеене Плевен”, категоричен бе председателят на ОбС-Плевен.

kmet za den2

След приветствията всяка една от дръзналите да надникнат отвътре в работата на Общинската администрация млади дами получиха сертификати за участието си в инициативата, значка на Плевен и рекламни материали за града.

kmet za den4

За ден отблизо ще проследи работата в отдел „Местно самоуправление” Симона Борисова, също ученичка в СУ „П. К. Яворов”.

kmet za den4

Началник отдел „Образование” ще е Кристина Николаева, от СУ „П. К. Яворов”

kmet za den 3

Зам.-кмет по финансите за един ден ще е Цветослава Маринова, ученичка в Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици

#тагове:

НАЙ-НОВИ: