Днес е Световният ден на рекордите на Гинес

12.11.2016 9:00

12.11.guiness

12 ноември е Световен ден на рекордите на Гинес. Празникът е учреден през 2003 година, след като броят на екземплярите на Книгата на рекордите на Гинес надхвърля 100 милиона. Историята на Книгата на рекордите на Гинес започва на 10 ноември 1951 г. Сър Хю Бивър, заемащ поста управител на пивоварната „Гинес“, е на ловджийско събиране на пристанището Уексфорд на река Слейни във графство Уексфорд, Ирландия. Въвлечен е в спор за това коя е най-бързата дивечова птица в Европа, златистата булка или яребицата.
Същата вечер в Касълбридж Хаус той разбира, че не е възможно да се разбере отговора на въпроса само чрез изследване на справочната литература. Бивър разбира, че сигурно много подобни въпроси се повдигат всяка вечер във хилядите кръчми в Британия и Ирландия, но няма книга, която да ги разреши. Той е уверен, че издание, съдържащо подобна информация, може да стане популярно. Идеята му става реалност, когато един служител на пивоварната „Гинес“, Кристофър Чатауей, препоръчва на Бивър двама братя – свои приятели, които имат детективска агенция в Лондон. Бивър ги наема да създадат първия сборник, който по-късно се превръща в Книгата на рекордите на Гинес.
Първият вариант е отпечатан през август 1954 г. в 1000 копия, които биват раздадени. Съдържа 198 страници. След създаването на книгата изданието от август 1955 г. достига върха на британската класация за най-продавани книги още преди Коледа.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: