Мартин Митев: Необходима е цялостна концепция за преструктуриране на училищната мрежа в община Плевен

28.10.2016 10:19

22.12.mitev

Необходима е цялостна концепция за преструктуриране на училищната мрежа на територията на община Плевен. Това заяви днес на брифинг председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев по повод поредното взето вчера на сесията на местния парламент решение за  дофинансиране на слята паралелка с пълняемост под задължителния минимум за учебната 2016/2017 г. Искането бе от директора на ОУ „Христо Ботев“ – с. Беглеж.

Съветниците трябваше да одобрят необходимите допълнителни финансови средства в размер на574 лв., които ще бъдат предвидени в бюджета на Община Плевен за 2017 година. През настоящата учебна година в училището в Беглеж се обучават 47 ученици.

„За съжаление демографските процеси са неумолими, устойчиво показват каква е тенденцията в момента. Факт е, че почти на всяка сесия имаме подобни предложения за дофинансиране на слети паралелки, означава, че е дошъл моментът да се преструктурира училищната мрежа. Вероятно това ще е една серия от тежки решения”, добави Митев. Той посочи, че само така ще бъде прекратена практиката за издържане на училища, които нямат необходимия брой ученици и изкуствено се поддържат те със слети паралелки. Мартин Митев коментира и пример какво обучение се извършва в паралелка от 15 деца, в която 10 от тях са във 2 клас, а 5 в 4 клас.

„Предстои тежък дебат, изразил съм становище, че такива решения, касаещи широк кръг от хора, не могат да се вземат в екстремна ситуация, на бързо, на коляно, без предварително провеждане на обществено обсъждане и разговори със съответните специалисти, родители и други”, добави председателят на ОбС – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: