Плевенски акордеонисти участваха в съвместен проект със свои колеги от Германия (видео)

28.09.2016 7:33

28.09.nui1

За първи път български и немски акордеонисти се срещнаха и примериха своите умения на национален конкурс за акордеонисти с международно участие ,,Георги Гълъбов” – с. Бистрица, Софийска община, 2015 г. След впечатляващите резултати на плевенската акордеонна школа в този форум, от немска страна бе отправена покана за съвместен проект към преподавателите Ценка Тодорова и Румен Тодоров и техните възпитаници от НУИ „Панайот Пипков” – гр. Плевен.
Партньори в международен проект „Български и немски акордеонисти – заедно в един оркестър, заедно на една сцена” са отдел „Култура” на област Средна Саксония, Германия и Музикално училище – гр. Фрайберг с подкрепата на „Съюз на акордеонистите в Германия”, Музикално училище – гр. Фльоа, Оперен театър – гр. Глаухау и „Център за приложно изкуство и култура” – гр. Лихтенщайн.
В него се включиха десет български акордеонисти, а от немска страна участваха ученици на преподавателите по акордеон Татяна Йончева и Трауде Хепфнер от Музикално училище – гр. Фрайберг, Уте Зандер – Музикално училище – гр. Лихтенщайн.

28.09.nui2
„Български и немски акордеонисти – заедно в един оркестър, заедно на една сцена” е многокомпонентен проект, който обхвана няколко направления. Oткритите образователни уроци по специалност „акордеон” в Музикално училище – гр. Фрайберг се превърнаха в платформа за обмяна на креативни идеи и съвременни тенденции между участниците. За всеки от изпълнителите това бе възможност да се докосне до чуждите постижения и да извлече информацията, която ще развие неговите професионални качества. В оживен творчески процес премина изработването на концертни произведения за акордеонен оркестър от български и немски изпълнители.
Български и немски акордеонисти – заедно изнесоха концерти в градовете Фрайберг, Глаухау и Лихтенщайн. В програмата на Ансамблите „Акордеомания” и „Акордеомания – Джуниър” присъстваха едни от най-харесваните съвременни пиеси – „Oblivion” – А. Пиацола, танго „Lbertin” – Moution Trio, „Palladio” – Karl Jenkins, „Текила” – Ч. Рио. Не липсваха и знакови произведения от акордеонната литература и българския фолклор – „Танц със сопи” на Георги Андреев, „Стамболовска ръченица” – Иван Милев. Плевенчани се запознаха се с тяхната култура, моделираха заедно, а след концертите танцуваха български хора.
Бяхме обградени с внимание, уважение и обсипани със заслужени аплодисменти. Така ни изпратиха домакините – с направена от тях торта тирамису, споделят преподавателите Ценка и Румен Тодорови.

28.09.nui4
Поканата от отдел „Култура” на Средна Саксония, Германия и Музикално училище – гр. Фрайберг е същевременно признание за нас – преподаватели и ученици и възможност, със своето участие да популяризираме постиженията на българската акордеонна школа, българската музикална култура и фолклор пред професионалните среди и любителската аудитория в Средна Саксония. За реализацията на проекта финансиране осигуриха НФК – Програма „Мобилност” и община Плевен. Със своята подкрепа те направиха възможни разширяването на културните контакти и творческото взаимодействие, които са така необходими за мотивацията на младото поколение акордеонисти. Завърнахме се обогатени с нови художествено-изпълнителски решения в музикалното изкуство и с планове за продължението на проекта – когато ние ще бъдем домакини, казват още плевенските участници.

28.09.nui3

#тагове:

НАЙ-НОВИ: