Драгомир Драганов: Емил Димитров е събирателен образ на артиста, който изгаря на сцената и се раздава до край за публиката

21.09.2016 19:33

drago

„Няма българин, няма артист, творец, талантлив човек в България, който да не се прекланя пред гения на Емил Димитров – гения на композитора, на затрогващи послания с думи, думи на един изключителен български артист. Защото за мен Емил Димитров е един артист – събирателен образ на човека, който изгаря на сцената и се раздава до край на публиката чрез песенни послания. Когато получих тази покана аз изпитах респект, защото това означава свръхдоверие. От деня, в който публикувах в социалната мрежа едно единствено изречение „За мен е гордост и чест да бъда съпричастен към тази кауза от всички градове на България” ми звъняха хора, мои познати, които очакват този концерт навсякъде из страната, за да не бъде този паметник един скромен бюст, а един значим паметник на твореца със свободен дух, надживял оковите на времето и се е развивал пред очите на една огромна, влюбена в него аудитория”. Това каза за Емил Димитров днес Драгомир Драганов, който тази вечер е водещ на благотворителния концерт, посветен на каузата за набиране средства за изграждане на паметник в Плевен на легендарния български изпълнител.

„Емил Димитров е едно от най-популярните лица на България зад граница– имал съм многократно възможност да се убедя в това. Затова аз още един път казвам, че за мен присъствието ми тук тази вечер е въпрос на много голяма чест”, добави още Драгомир Драганов.

Според него младото поколение не само е чувало за Емил Димитров, но знае, че той е една висока летва в изкуството, към която всеки един артист, неправещ компромиси, трябва да се стреми.

За своя първи спомен, свързан с Емил Димитров, известният тв водещ разказа, че е бил вероятно едва 6-7-годишен, когато родителите му го водят на концерт. „Още преди Емил Димитров да се появи на сцената публиката избухна в аплодисменти. Той се появи като някакво сияние, облечен в бяло, с бели обувки, които сякаш светеха. Тогава остана в съзнанието ми песента „Когато отиваш там при другия” и в спомените си за Емил се връщам в онзи миг, към онази песен. След много години аз имах шанса да се запозная с него, той вече беше доста възрастен, трудно се придвижваше. Това беше в летния театър в Слънчев бряг, на едно от последните бляскави издания на „Златния Орфей”. На сцената на един концерт с песните на Емил, изпети пред самия Емил, след моето изпълнение на песента „Нашият сигнал” той промълви: „Браво, Драго!”. Това е най-големият комплимент, който някога в живота си съм получавал.”

„България има нужда от това да даде своята лепта за построяване на паметник и то истински и значим паметник на този духовен стълб, стълб на българската култура – Емил Димитров”, каза на финала преди тазвечерния концерт Драгомир Драганов.

Очаквайте още интересни спомени и разкази за Емил Димитров, споделени от известни и обичани наши артисти, които подкрепиха тази вечер каузата в Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: