Музиканти от Япония, Русия и Украйна идват в Плевен за Лауреатските дни „Катя Попова“

19.09.2016 16:11

Laureat_dni11

Ясна е програмата за 30-ото юбилейно издание на Международния музикален фестивал „Лауреатски дни „Катя Попова“, на което Плевен ще бъде домакин в началото на октомври. Организатори на форума са Община Плевен и Плевенска филхармония. Както писахме, началото ще бъде поставено на 4 октомври, вторник, в 19 ч. в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен с операта „Тоска“ от Пучини. Зад диригентския пулт ще застане маестро Найден Тодоров, а в главните роли ще се изявят Йорданка Дерилова – Тоска, Дарио ди Виетри – Каварадоси, Александър Крунев – Скарпия. Режисьор е Надя Христозова, а сценографията е на Рада Хаджийска. Спектакълът е на Плевенска филхармония, а участие ще вземат също Общински хор „Гена Димитрова“ – Плевен с диригент Анелия Дечева и Детска вокална група „Арлекино“ при Читалище „Съгласие“ с ръководител Виолета Боянова.
Вторият концерт от фестивала е на 7 октомври, петък, от 19 ч. отново на сцената на ДКТ „Иван Радоев“. В него диригент ще е Богуслав Давидов от Полша, а солисти – Латица Анич (Хърватска) – виолончело, Виталий Писаренко (Русия) – пиано и Алексей Семененко (Украйна) – цигулка. В програмата ще звучат Концерт за виолончело и оркестър, ре мажор от Хайдн, Концерт за пиано и оркестър №3 от Бетовен и Концерт за цигулка и оркестър от Чайковски.
Третата концертна вечер ще бъде на 9 октомври, неделя, от 19 ч. в ДКТ „Иван Радоев“, като участие в нея ще вземе Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров. Солисти ще са Лия Петрова – цигулка, Виктория Василенко – пиано и Клавирно дуо „Кайшиге“ – Япония. Гостите на концерта ще чуят „Годишните времена“ от Вивалди, Концерт за пиано и оркестър, ре минор от, както и Концерт за две пиана и оркестър, до минор от Бах.
Финалът ще бъде поставен с балетна гала с участието на лауреати от международни конкурси, която ще се проведе на 10 октомври, понеделник, от 19 ч. в Театъра. На сцената на ДКТ ще се изявят Алексей Путинцев от Болшой театър, а също така солисти на Софийската опера и балет, Държавна опера – Русе и Националното училище за танцово изкуство – София.
Билети се продават в Билетните центрове на Плевенска филхармония в Читалище „Съгласие“ и на бул. „Данаил Попов“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: