Книга, посветена на ген. Владимир Заимов, представят днес в Панорамата

19.09.2016 9:11

5.12.panorama1

Книгата на Борислав Дичев – „Умирам за България” ще бъде представена в Панорама „Плевенска епопея 1877” днес от 11 часа. Проявата е част от инициативата Европейски дни на наследството 2016.

Създателите на „Умирам за България” са си поставили за цел да завършат делото на дъщерята на ген. Заимов – Клавдия Заимова, като се придържат изцяло към нейните принципи за възстановяване на историческата истина. А според тези принципи публикуването на оригиналните архивни документи и свидетелски показания трябва задължително да предхожда всяка една възможна интерпретация.

kniga

Документалните материали в книгата са издирвани в продължение на почти четири десетилетия. Основната част от тях са събрани от Клавдия Заимова, която започва дейността си още през седемдесетте години на миналия век. Поради ограничения достъп до определени архивни фондове, първоначално тя започва да издирва останалите живи свидетели, преки участници в процеса от 1942 г. и записва техните спомени, достоверността на които, са удостоверени с личните им подписи.

Предсмъртното писмо на генерал Заимов е предоставено на семейството му от архива на МВР повече от 50 години след разстрела му. Разшифрованите телеграми от съветската легация в София до Разузнавателното управление при Генералния щаб на Червената армия в Москва са получени от Централния архив на Министерството на отбраната на Руската федерация благодарение на няколкогодишните усилия на Михаил Заимов, внук на ген. Заимов.

Всички документи в „Умирам за България” се публикуват за първи път, което я прави по своему уникална.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: