Тихомир Иванов е на финал в Рио!

15.08.2016 7:18

10.08.tisho

Мечтан олимпийски дебют направи Тихомир Иванов в Рио де Жанейро. 22-годишният плевенчанин се класира за финала в скока на височина още на първия си форум на петте преплетени кръга. Иванов изравни личния си рекорд от 2.29 м, за да намери място сред най-добрите, които ще си оспорват медалите, съобщи sportal.bg. Възпитаникът на Георги Гетов направи страхотна квалификация и се справи с 2.17 м, 2.22 м, 2.26 м и 2.29 м от първи опит. До качване на летвата на квалификационната норма от 2.31 м не се стигна, тъй като финалът се оформи още на 2.29 м. Българинът раздели първата позиция в квалификацията с още трима състезатели, които скочиха от раз всички височини – големите звезди Мутаз Есса Баршим (Катар), Богдан Бондаренко (Украйна) и Дерек Друин (Канада).
Финалът в скока на височина е на 17 август в 2:30 часа българско време. Иванов е първият български атлет в Рио, който стигна до финал. До момента най-доброто представяне беше на Ивет Лалова-Колио, която стигна до полуфиналите на 100 м, но след това се отказа от участие заради леко разтежение и за да се съхрани за бягането на 200 м. Радослава Мавродиева (тласкане на гюле) и Габриела Петрова (троен скок) не успяха да преминат квалификациите в своите дисциплини.
През миналия месец Тихомир Иванов завърши пети на Европейското първенство в Амстердам. На предишния континентален форум в Цюрих през 2014 г. също беше финалист – седми.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: