Условна присъда получи шофьор за катастрофа със загинал и двама ранени край Долни Дъбник

11.08.2016 13:26

15.09.katastrofa

Условно наказание е получил шофьор за катастрофа със загинал и двама ранени. Присъдата е постановена от състав на Окръжен съд – Плевен.

М.Т. е признат за виновен, че на 24 декември 2015 г. на път І-3 гр.Бяла – гр.Ботевград, между гр.Долни Дъбник и с.Горни Дъбник, при управление на „Фолксваген”, модел „Крос Поло” нарушил правилата за движение по пътищата по чл.20 ал.1 от ЗДвП – според който: „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват”, като с деянието си по непредпазливост причинил смъртта на Г.В. и телесни повреди на Ц.Ц. и Д.

Присъдата е 4 години лишаване от свобода, но на основание чл.58а, ал.1 от НК съдът е намалил с  една трета или тя е 2 години и осем месеца лишаване от свобода, която е отложена за изпълнение за срок от 3 години.

М.Т. няма право да управлява автомобил за срок от 4 години. На гражданските ищци И.В. и Н.В. той ще трябва да заплати 4040 лв. като обезщетение за претърпените от престъплението, предмет на обвинението, имущесвени вреди, заедно със законната лихва, считано от 24.12.2015 година до окончателното и изплащане, а на държавата – 4% държавна такса, върху уважения размер на гражданския иск – сумата 161,60.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд – град Велико Търново.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: